Egy igazi hazai probléma: Innen tudhatod, hogy rossz a pálinkád
Ezeket nem árt ha tudod, mielőtt elfogadsz egy pohárral.
Ragasztó és büdös zokni
Ragasztó, körömlakklemosó és büdöszokni-szag: leginkább így lehet jellemezni az elő- és utópárlatos, vagyis a hibás pálinkák szagát. Ezeket figyelik a vizsgálóbírók a pálinkaversenyeken, és ezek alapján vehetjük észre mi is, ha valami nincs rendben a poharukban. Amikor egy pálinkán előpárlatos jegyeket érzünk, olyankor körömlakklemosóra, vagy ragasztóra emlékeztető szag csapja meg az orrunkat. Ilyenkor érdemes inkább illedelmesen nemet mondani a kínálónak. A kóstolómesterek számos trükköt ismernek, amivel még könnyebb kiismerni a különböző pálinkákat. Az ún. bőr-próba során egy keveset a csuklójukra dörzsölnek a pálinkából, ami, miután elpárolgott, különböző illat-, vagy éppen szagmintát hagy maga után. Ha gyümölcsös, kellemes illatot érzünk, bátran kóstoljunk, de ha romlott tejhez, vagy a már említett büdöszoknihoz hasonlít, inkább ne kérjünk belőle.