Nagyi házi zserbója: Még a tizenegyedik ujjamat is megnyaltam!
A lekváros dolgok nem tartoznak a kedvenceim közé, de a nagymamám zserbójának egyszerűen nem tudok ellenállni. Általában ha süt, akkor külön készít a családnak egy tányérral, és külön nekem eggyel. Persze nem eszem meg egyszerre, legalábbis nem mindig. Mivel az örömömet szeretem másokkal is megosztani, elhoztam Neked is a nagyi féltve őrzött receptjét.
Hozzávalók
A tésztához
- 35 dkg liszt
- 1 egész tojás
- 5 dkg cukor
- 20 dkg margarin
- 15 dkg zsír
- 1 dl tej
- 1 dkg élesztő
- csipetnyi sütőpor
A töltelékhez
- 12 dkg darált dió
- 12 dkg cukor
- 20 dkg lekvár
A csoki mázhoz
- 10 dkg cukor
- 3 dkg kakaó
- 3 dkg vaj
Elkészítés
Az élesztőt langyos tejben egy kockacukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt,a cukrot, a tojást,a csipetnyi sütőport és jól összedolgozzuk. A tésztát 3 három részre osztjuk és lapot nyújtunk belőle.Az első lapot zsírozott, lisztezett vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és megkenjük sárgabarack lekvárral és meghintjük a cukros dióval. A töltelékre ráhelyezzük a második lapot, melyet szintén lekvárral kenünk meg és cukros diót szórunk rá. Ráhelyezzük a harmadik lapot és az így összeállított süteményt 1 órán át kelesztjük. Tetejét villával megszurkáljuk. Lassan sütjük,míg a teteje egyenletes világospirosra sül. Ha kihűlt, tetejét csokoládémázzal bevonjuk.
Édességből sosem elég! Még több karácsonyi süticsoda vár a következő oldalon!