Egészség

Valóban rákos lehetsz az odaégett ételtől? Elmondjuk, megeheted-e azt, ami megpörkölődött

Nagyon sokszor hallottam már, hogy ne süssem túl a húsokat, ne pirítsam meg annyira a kenyeret, vagy ne főzzem túl sokáig a kávét, mert olyan anyag szabadulhat fel a folyamat közben, ami nagyon veszélyes, sőt rákkeltő. Az akrilamid nevű vegyületről van szó - utánajártunk, tényleg annyira káros-e, mint sokan hiszik!

Mi az az akrilamid?

Az akrilamid természetidegen, ember által előállított vegyület, amit az iparban, a műanyag, főként a poliakrilamid polimerek gyártására során és a festékgyártásban alkalmaznak, de használják ivóvíz szűrésére, eldobható pelenkák, gyógyászati termékek, valamint mezőgazdasági termékek előállítására (pl. kisebb mennyiségben akrilamidot használnak a cukorrépalé tisztítása során) is.

Csak 2002-ben, Svédországban figyeltek fel arra, hogy az akrilamidot nem muszáj előállítani - magától is létrejöhet. Kiderült, hogy ha szénhidráttartalmú élelmiszereket magas hőmérsékleten (120-150 fok felett) hevítenek (pl. sütéskor, grillezéskor vagy zsírban történő sütéskor), akkor akrilamid keletkezik - olvasható a NÉBIH honlapján. A vegyület egyébként számos más élelmiszeripari termékben, például a kávéban, a kekszekben, a gabonapelyhekben és a chipsekben is benne van, nem csak a kenyérben, amit megpirítasz, vagy a krumpliban, amit megsütsz. Érdekesség hogy egy, az aminosavak és cukrok közti speciális vegyi reakció okozza a sült, sütött és pirított élelmiszerek, például a kenyér, a sültek, a kávé és a karamella jellegzetes aromáját.

Valóban rákkeltő az égett étel? Klikk tovább!

Fotó: coolhunting.com

Oldalak

Video Nagy 2025-ös szerelmi horoszkóp
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Hirdetés
      Egészség
      Fashion&Beauty
      A szépségipar világában a trendek folyamatosan fejlődnek és változnak, újabb és újabb technikák jelennek meg, amelyekkel kreatívan kifejezhetjük magunkat. Az egyik legújabb trend, amely az utóbbi...
      Sztárok
      A kereskedelmi csatornák indulásával ismerték meg a magyarok: tíz éven át milliókat varázsolt el a képernyőn. Te tudod, ki ő?
      Lifestyle
      A Skorpió kifejezetten azt érezheti, hogy az univerzum a kedvére tesz. Napi horoszkóp.
      Fashion&Beauty
      Nem kell kimosni a hajból, gyors megoldást kínál azonnali eredménnyel, és még az ára is megfizethető: ez a száraz sampon rövid jellemzése. Szuper hatást tulajdonítanak neki, de vajon mit mondanának...
      Sztárok
      1985-ben a világ megismerhetett öt nagyon különböző hátterű tinédzsert, akik szombati büntetésüket töltötték összezárva iskolájuk könyvtárában.
      Lifestyle
      Néhány friss kutatásból kiderült, hogyan sikerült előállítani a legendás „egyiptomi kéket”, ami a legritkább, ugyanakkor legkeresettebb szín volt az ókori világban.