Alma: a gyümölcsök királynője
Érdekes tények az egyik legegészségesebb gyümölcsről. Plusz 5 recept, mely nemcsak finom, hanem egészséges is.
"Naponta egy alma távol tartja az orvost"
E régi mondás is azt bizonyítja, hogy régen a gyógynövények közé sorolták a gyümölcsöt. Az orvostudománynak köszönhetően kiderült, hogy az almának egyedülálló gyógyító ereje van, hála a gyümölcs húsának, ami gazdag pektinben.
Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, valamint A-vitamint, B- vitaminokat, és némi C-vitamint is.
A reszelt alma a kiváló ellenszere a hasmenéseknek, a vérhasnak. Segíti az emésztést, vitamin-, foszfor- és almasav-tartalma miatt az agyra jótékonyan hat, a vese és a máj működését is szabályozza. Az almalé pedig hatékony ellenszere a láznak, rekedtségnek, gyulladásnak.
Az ókortól napjainkig
Az almát már a kőkorban is ismerték, és előszeretettel fogyasztották is. Virágzása mégis az ókori rómaiaknak köszönhető. Ők kezdték el az Alpoktól északra eső területeken is termeszteni. Később pedig elsősorban szerzetesek foglalkoztak, illetve kísérleteztek vele.
Egyértelmű, hogy ez volt a középkor legfontosabb gyümölcse, egyetlen kertből sem hiányozhatott az almafa. Gyógyító hatása már ekkor közismert volt, emésztési problémák, valamint megfázások esetén ettek reszelt almát, vagy ittak almateát. A hedonisták pedig élvezték az almabort, az almapálinkát. Az 1300-as évektől már kereskedni is megérte az almával.
Számos népi hiedelem és babona forrása volt a kedvelt gyümölcs, például a karácsonyi almahámozás szerencsét hozott, amennyiben egyben maradt a héja.
Elterjedésének fő oka, hogy jól tűri szinte az összes éghajlati viszonyt, valamint könnyű tárolni, és sokáig eláll.
Most pedig következzék néhány almás étel, próbáljátok ki!
Almaleves
Hozzávalók:
• fél kg hámozott alma
• 1 tojássárgája
• 10 dkg cukor
• fél citrom reszelt héja
• mazsola ízlés szerint
Elkészítés:
Kockázzuk fel az almát, tegyük lábasba, és öntsök fel vízzel úgy, hogy ellepje, majd főzzük puhára a citromhéjjal. Turmixoljuk össze botmixerrel, majd keverjük el a cukorral, a tojássárgájával és a mazsolával. Hidegen tálaljuk.
Almagömbök fahéjjal
Hozzávalók:
• 3 darab alma
• 15 dkg cukor
• 3 dl gríz
• fahéj
• 2 tojás
Elkészítés:
A megmosott almát meghámozzuk, és lereszeljük. Összekeverjük a többi hozzávalóval, 1 órát állni hagyjuk, majd gombócokat készítünk belőle, és forró, lobogó vízben kifőzzük. Fahéjas cukorral tálaljuk.
Sült csirkecomb almával
Hozzávalók:
• 4 egész csirkecomb
• 2 darab alma
• 1-1,5 dl olaj
• 1-1,5 dl édes fehérbor vagy narancslé
• só
• bazsalikom
• oregánó
Elkészítés:
Az előre besózott combokat tűzálló tálba fektetjük, meglocsoljuk olajjal, borral esetleg narancslével. Rárakjuk az egész almákat, megszórjuk a fűszerekkel, letakarjuk alufóliával, és sütőbe rakjuk. Közepes hőfokon sütjük, kb. 40-45 perc alatt megpuhul, ha puha, levesszük a takarását, és visszarakjuk még 5-10 percre pirulni. Pirulás előtt lehet pótolni a vizet, nehogy leégjen. Ha szeretnénk, egészen szaftosra is süthetjük. Krumplipüré, vagy ananászos rizs illik hozzá köretként.
Almás, boros csirkemell
Hozzávalók:
• 2 főre:
• 2 közepes gála alma
• 25 dkg csirkemell
• 1,5 dl száraz fehérbor
• só
• bors
• fahéj
• pici olívaolaj
Elkészítés:
A csirkemellet szeletekre vágjuk, enyhén megsózzuk, megborsozzuk. Az almákat meghámozzuk, és szeletekre vágjuk. A csirkemellet egy serpenyőben kevés olajon átsütjük. Ha mindkét oldala megpirult kicsit, akkor az almaszeleteket hozzáadjuk. Fedő alatt pároljuk, majd hozzáöntjük a bort, hogy az alma a borban átfőjön. A fedőt levéve hagyjuk, hogy a felesleges lé elpárologjon. Ha már majdnem kész, ízlés szerint meghinthetjük fahéjjal. Máris kész a könnyű vacsora, amihez kortyolhatunk még egy deci bort is.
Almaszuflé
Hozzávalók:
• 8 kis szelet szikkadt kenyér,
• 3 alma,
• 4 tojás,
• 2 dl tejszín,
• 2 evőkanál cukor,
• 1-1 evőkanál vaj,
• mazsola,
• vágott mandula,
• 1 zacskó vaníliás cukor,
• 1 teáskanál őrölt fahéj,
• csipet só,
• a formákhoz 1 evőkanál vaj,
• 1 evőkanál porcukor.
Elkészítés:
Darabokra morzsolom a kenyeret, a tojásokat szétválasztom, a fehérjét habbá verem. A mazsolát megtisztítom, megmosom. Kivajazok egy sütőtálat, porcukorral behintem. Az almát meghámozom, kicsumázom és szeletekre vágom. A sütőt közepes lángra állítom. A tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral összekeverem, majd megsózom és a fahéjat is beleszórom. Apránként felöntöm a tejszínnel, közben folyamatosan kevergetem. Ezután beleforgatom a morzsát, mazsolát, mandulát és almát, végül a tojáshabbal keverem össze. A masszát a formába öntöm – ne érjen tovább az edény háromnegyed részénél – , és a forró sütőben addig sütöm, amíg a beleszúrt hurkapálca száraz nem marad. Még forrón tálalom, mert hamar összeesik.