A zaj miatt rossz a repülőn az étel

Soha nem az étvágygerjesztő volt az a szó, amivel jellemezni tudtuk volna az ételt, amit a repülőn szolgálnak fel. Most azonban tudósok egy csoportja megtalálta az okát annak, hogy miért gyűlöljük annyira a gépen fogyasztott ételt : a hajtóműk hangos zaja miatt. Tessék?

 

  

 Igen, valóban igaz a hír, amennyiben hihetünk a termék gyártó cége, az Unilever és a manchesteri Egyetem tudósainak. Úgy gondolják, hogy a hátsó részből jövő bosszantóan hangos zaj, illetve a repülőgép motorja megzavarja az érzékeinket, és ez által sokkal kevésbé tudjuk élvezni az étkezést. 

„Sajnos nem lehet kikerülni az olyan környezeti tényezőket, mint a légnyomás vagy a levegő szárazsága – mondja Andy Woods az ABC News kutatója – de mindazonáltal a hangnak vannak olyan fokozatai, amelyek hatással vannak a komfortérzetünkre, és kellemetlenné tehetik számunkra az étkezést.

„Hogyha van bármilyen módod, vagy lehetőséged, hogy csökkentsd a repülőn hallható zajt, az egész utazás kellemesebben fog telni számodra” – mondja Woods, aki szerint az utasoknak zajcsökkentő fülhallgatókat kéne viselniük az utazás során.

A kutatók 48 bekötött szemű résztvevőt etettek meg a legkülönbözőbb ételekkel a keksztől elkezdve a rizsfelfújton át a cheddar sajtig. Ezzel egy időben a fejhallgatókban vagy kikapcsolták a zajt, vagy különböző erősségű fehér zajt hallgattattak a résztvevőkkel. A kutatás célja, hogy meghatározzák a hangok erősségétől függően, milyen az ízek intenzitása, mennyire kedvelik, vagy nem kedvelik az adott ételt.

Az eredmény : A hangosabb, erőteljesebb zajoknál a résztvevők kevesebb hányada érezte csak a különbséget a sós és az édes íz között. Az érzékenység arra, hogy az étel mennyire ropogós, fokozódott. Viszont úgy tűnt, a magasabb hangok mégsem rontották el az étel élvezetét. 

- Rengeteg olyan étterem van, melynek a közelében, vagy akár benne, nagyon hangos a zene, mégsem lesz az emberek szemében rosszabb ott az étel. Ez nem csak a előforduló hangos zajtól függ, hanem a többi körülménytől is! – állítják az Unilever tudósai. Valóban, a kontextus lesz a lényeg, nem pedig a zaj erőssége, hiszen annak hatására csak a sós és édes ízeket különböztetjük meg nehezebben, az étel élvezetét ez nem csökkenti.

 

Oldalak

Video Erre ügyelj, ha ülőmunkát végzel
Lifestyle
Ez az a tipikus közmondás, amit sokan el szoktak téveszteni. Azonban mit is jelent pontosan, és tényleg jó hozzáállás-e, ha lassítunk?
Lifestyle
A szakemberek is nehezen fogják megszüntetni a dugulást, ha ezek a dolgok bekerülnek a konyhai lefolyóba.
Sztárok
Január 27-én érkezik a TV2 katonai stílusú csapatversenyen alapuló sport-realityje.
Sztárok
A színészi és műsorvezetői szakmának bizony vannak komoly árnyoldalai. Liptai Claudia most megnyílt mindenkinek.
Lifestyle
E-mail cím nélkül gyakorlatilag létezni sem lehet a mai digitális világban. Pont ezért kell nagyon vigyázni, hogy ne kerüljön rossz kézbe a Gmail fiókunk.
Egészség
A szakértő mindenkit arra figyelmeztet, hogy bizony vannak olyan ételek, amelyeket nem ajánlott fogyasztani, ha koronavírussal fertőződtünk meg, de az egyszerű torokfájást is rosszabbíthatják ezek az...