Kalács - Recept

Télen az ember szeret jókat enni és könnyebben esik bűnbe. De ki tudna ellenállni például egy finom, foszlós kalácsnak?
Hozzávalók
- 1 tk cukor
- fél csésze sűrű aludttej
- 1 mk só
- 2 dkg friss élesztő
- 2 púpozott csésze fehér liszt
- 2 ek ghí vagy vaj
Elkészítés
Oldjuk fel a cukrot kézmeleg aludttejben. Keverjük össze a sót és az elmorzsolt élesztőt a liszttel. Készítsünk puha tésztát a cukros aludttejjel, ha szükséges, öntsünk hozzá kis langyos vizet.
Dolgozzuk el a tésztát a ghível, majd tegyük egy olajozott edénybe, takarjuk le nedves ruhával és pihentessük, míg kétszeresére nem növekszik. Gyúrjuk meg ismét. Osszuk nyolc golyóra, mindegyiket más-más alakúra formázzuk. Bekent sütőlemezre rendezve a kalácsokat kelesszük duplájára.
Hevítsük fel a sütőt 250 fokra. Süssük a kalácsokat 15-20 percig, míg a tetejük aranyszínűre sül. Várjuk meg, amíg langyosak lesznek és kenjük be a tetejüket ghível, hogy fényessé váljanak.
Ha te is imádsz reggelire vajas kalácsot enni, akkor nyomj egy lájkot vagy oszd meg a recepetet másokkal is!
Fotó: citromhab.blogspot.com
Oldalak
