Eredeti somlói galuska - Recept
Termékenyek voltak a mi híres magyar cukrászaink. Hála nekik, megoszthatjuk veletek az eredeti somlói galuska receptjét! Kissé hosszadalmas elkészíteni, de megéri.
Hozzávalók
A natúr piskótához
- 4 tojás
- 4 evőkanál cukor
- 4 evőkanál liszt
- késhegynyi sütőpor
- 2 evőkanál víz
A kakaós piskótához
- 4 tojás
- 4 evőkanál cukor
- 4 evőkanál liszt
- késhegynyi sütőpor
- 2 evőkanál víz
- 2 evőkanál kakaópor
A diós piskótához
- 4 tojás
- 4 evőkanál cukor
- 4 evőkanál liszt
- késhegynyi sütőpor
- 2 evőkanál víz
- 2 evőkanál darált dió
A vanília mártáshoz
- 1 liter tej
- 4 tojássárgája
- 10 dkg liszt
- 30 dkg cukor
- 1 dl tejszín
- vaníliarúd vagy vaníliás cukor
A sziruphoz
- 3 dl víz
- cukor
- rum
- reszelt narancs-és citromhéj
A csokoládéöntethez
- 5 dkg vaj
- 1 púpos evőkanál liszt
- 5 dl tej
- 10 dkg étcsokoládé
- kakaópor
- cukor
- rum
Plusz
- mazsola
- darált dió
- tejszínhab
Elkészítés
Első lépésként háromféle piskótát sütünk: a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy evőkanál cukorral kemény habbá verjük, majd félretesszük. A tojássárgákhoz hozzátesszük a maradék három evőkanál cukrot, a lisztet, a sütőport, a vizet, egy kevés habot és egyneművé keverjük. Majd hozzáadjuk a többi habot és finom mozdulatokkal, óvatosan összekeverjük, aztán beleöntjük a sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejét elsimítjuk, majd megsütjük. Ugyanígy készítsük el a többi piskótát is.
A vaníliamártáshoz habüstben simára keverjük a tojássárgákat a liszttel, a cukorral, a tejszínnel, a vaníliás cukorral és egy kevés tejjel. A többi tejet felforraljuk és a habüstben lévő anyagokhoz keverjük. Vízfürdőre tesszük, habverővel folyamatos kevergetés mellett besűrítjük.
A mazsolát kevés vízbe áztatjuk és pár percre a mikróba tesszük, hogy megduzzadjanak.
A sziruphoz a három deciliter vízbe cukrot szórunk és felforraljuk. Közben hozzáadjuk a reszelt narancs- és citromhéjat, valamint a rumot. Félretesszük hűlni.
A csokoládéöntethez a vajat felolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet. Ha ezt simára kevertük, hozzáadjuk a tejet, a felkockázott csokoládét, a kakaóport, cukrot és a rumot. Habverővel folyamatos kevergetés mellett (lehetőleg ezt is vízfürdőn) besűrítjük. Az állaga ne legyen túlságosan sűrű, csak bevonóképes. Ezt is lehűtjük.
A piskótákat jól átitatjuk a sziruppal. Először a diósat kenjük meg a vaníliamártással, szórunk rá mazsolát és darált, cukrozott diót. Rátesszük a kakaósat, ugyanígy megkenjük a mártással, szórunk rá mazsolát és diót. Végül a natúr piskótát is ráhelyezzük, azt is megkenjük a maradék mártással, és megszórjuk kakaóporral, majd betesszük a hűtőbe.
Tálaláskor kanál segítségével galuskákat szaggatunk a tésztából, megszórjuk kevés dióval, megöntözzük a csokoládéöntettel, végül tejszínhabrózsákat nyomunk a tetejére.
Ha te is szereted az eredeti recepteket, akkor nyomj egy lájkot vagy oszd meg másokkal is!