Képviselőfánk házilag
A képviselőfánk mindenki kedvence, és annak ellenére, hogy könnyű elkészíteni a legtöbben nem mernek nekilátni. Most tegyük félre a félelmeinket és kezdjük el a sütést!
Hozzávalók
Tésztához
- 20 dkg víz
- 20 dkg vaj
- 1 teáskanál kristálycukor
- 1 teáskanál só
- 20 dkg búzaliszt
- 5 db tojás
Krémhez
- 3 db tojássárgája
- 4 dl zsíros tej
- 4 evőkanál búzaliszt
- 5 evőkanál kristálycukor
- 1 db vaníliarúd
Tejszínhabhoz
- 5 dl tejszín
- 5 evőkanál kristálycukor
Elkészítés
A vizet a vajjal, cukorral, és sóval felforraljuk. Ha már lobog, hozzáadjuk a lisztet, és folyamatosan keverjük, amíg a széle rezegőssé nem válik. Kivesszük a tésztát a lábasból egy hideg tálba, pár percet hűlni hagyjuk. A tojásokat leütjük, és összekeverjük, majd a tésztához adjuk apránként annyit, hogy az állaga nokedli-szerű legyen. (A tojás méretétől függ, hogy hány tojásra van szükség.) A tésztát habzsákba töltjük, és nagyobb dió méretű tésztákat nyomunk sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy kettő db teáskanál segítségével picike halmokat teszünk a sütőlemezre. Ne túl közel nyomjuk egymáshoz a halmokat, mert sütés közben meg fognak nőni a fánkok. Légkeveréses sütőt 180 C fokra előmelegítjük, és kb. 15-20 perc alatt felhúzatjuk a süteményt (megnő, és a külseje megkérgesedik), majd mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 160 C fokra, és további 15-20 percig szárítjuk. Az elkészült süteményeket kivesszük, és hagyjuk kihűlni. Amíg hűlnek a fánkok, elkészítjük a vaníliakrémet.
A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral egy lábosban, majd a lisztet evőkanalanként csomómentesen hozzákeverjük. A tejet apránként öntjük hozzá, hogy szépen elvegyüljön a lisztes tojásos masszával. A vanília belsejét kikaparjuk, hozzáadjuk a tejhez. Ezután lassú tűzön kezdjük főzni a krémet folyamatos keverés mellett. Ha besűrűsödött a krémünk, levesszük a tűzről, és néha megkeverve lehűtjük. Amíg hűl a vaníliakrém, elkészítjük a tejszínt.
A tejszínt 24 órára hűtőszekrénybe tesszük, a felverés előtt kb. 20-30 perccel célszerű a mélyhűtőben jó alaposan lehűteni, nem baj, ha már kicsit jégkristályos lesz a szerkezete, majd mixerrel alaposan felverjük a tejszínt. A kihűlt vaníliakrémbe belekanalazunk 3-4 nagyobb evőkanál tejszínt, és a mixerrel alaposan elkeverjük benne. A kihűlt fánkok tetejét levágjuk. Habzsákba töltjük először a vaníliakrémet, és mindegyik fánk aljába nyomunk a vaníliakrémből, majd a tetejére a tejszínt, és rátesszük a kalapjukat. Megszórhatjuk a tetejét még porcukorral, vagy csokoládéval/karamellel megcsurgathatjuk őket ízlés szerint.
Ezt is ajánljuk: Forró almaleves - Katt ide!
Fotó: sonneveld.com