Gundel palacsinta

A Gundel palacsinta igazi hungarikum, amit Gundel Károly talált ki. A vendéglátós budapesti étterme a két világháború között nemcsak Európában, hanem a tengerentúlon is híres volt, többek között a palacsintája miatt is.
Hozzávalók 4-6 db palacsintához
Töltelék
- Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is! - 10 dkg durvára vágott dió
- 2 dl tejszín
- 5 dkg mazsola
- 10 dkg porcukor
- 1 kávéskanál fahéj
- 3 evőkanál rum
Csokiszósz
- 2 tojás sárgája
- 5 dkg keserű csokoládé
- 1 púpos evőkanál holland kakaópor
- 12 dkg cukor
- 2 dkg jéghideg vaj
- 2 dl tej
- 10 cm-es vaníliarúd
- 3 evőkanál rum
Elkészítés
22 cm átmérőjű sütőben megsütöm a palacsintákat. A mazsolát langyos vízbe beáztatom. Közben a dió egyik felét aprítóban durvára darabolom, a másik felét ledarálom. Egy tálkába teszem, hozzáadom a porcukrot, fahéjat. A tejszínt mikróban felmelegítem, ráöntöm a dióra, beleadom a mazsolát. Összekeverem, és a mikróban még 1 percig melegítem, közepes teljesítményen. Ha meghűlt, belekeverem a rumot is. Ha sűrű, kanálnyi tejszínnel hígítom. A vaníliát felhasítom. Kikaparom a belsejét, és a tejhez adom. A tojássárgáját a cukorral és a tejjel elkeverem. Kis lángon, folytonos keveréssel felmelegítem, míg besűrűsödik. Forrnia nem szabad, kb. 70 fok elegendő. Ezután még forrón beleadom a kakaót, és a csokoládét, csomómentesre keverem. Legvégül a jéghideg vajat is belekeverem (ettől lesz fényes). Ha kihűlt, a rumot is beleteszem. A szósznak sűrűn folyósnak kell lennie. A palacsintákat megkenem a töltelékkel, félbe majd negyedbe hajtom. Egy kanál olvasztott vajjal meglocsolom. Tálaláskor a palacsintákat 30 másodpercig mikrózom (vagy 1-2 percig a sütőben felmelegítem), porcukorral megszórom, a meleg csokiszósszal leöntöm.
Ezt is ajánljuk: Grillezett alma fagylalttal - Katt ide!
Fotó: diplomatickitchen.com