Koleszterincsökkentő élelmiszerek
A magas koleszterinszint hazánkban már-már népbetegségnek számít. A magas vérzsírszint számos betegség mellékhatásaként is megemelkedhet, és veszélyes szövődményeket okozhat. Cikkünkből megtudhatod, hogy mit kell ahhoz enned, hogy kordában tartsd a koleszterinszintedet.
A vérzsírszintről dióhéjban
A koleszterin csökkentése nem egyszerű feladat, mivel a koleszterin nagy részét, közel 75 %-át a test sejtjei állítják elő. Így, csak a maradék 25%-kal kell okosan gazdálkodni. Koleszterinszint esetében a HDL és az LDL kódok kerülnek szóba, ennek a kétfajta koleszterinnek egyensúlyban kell lennie, és akkor a vérzsírszint egészségesnek minősül. Az a jó, ha az LDL szint alacsony, és a HDL szint pedig magas, ellenkező esetben az erek elmeszesednek, ami további betegségekhez vezethet.
A magyar étkezési szokások nem túl egészségesek, mert sok zsírdús ételt és szénhidrátot tartalmaz. Így akinek a vérzsírszintjével problémák vannak, annak le kell mondania bizonyos ételekről, és fel kell vennie a listára pár olyat, amivel egyensúlyban tudja tartani a koleszterinszintjét.
Az alábbi élelmiszereket nem csak azoknak ajánljuk akiknek koleszterinproblémáik vannak, hanem mindenkinek, aki szeretné megőrizni erei és szíve egészségét.
Koleszterinszintet csökkentő élelmiszerek
- Áfonya – Az áfonyában található pterosztilbén képes csökkenteni a koleszterinszintet, ráadásul a benne lévő antioxidánsok pozitívan befolyásolják a vérzsírszintet.
- Csokoládé - A magas kakaótartalmú étcsokoládé segít egyensúlyban tartani a koleszterinszintet, és csökkenti az érelmeszesedés kockázatát.
- Teljes kiőrlésű gabonafélék és zab – A teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása meggátolja, hogy az érfalak megvastagodjanak, ezáltal csökkentik a koleszterinproblémákat.
- Lenmag és lenmagolaj – A lenmag és annak olaja karban tartja az érrendszert és csökkenti a koleszterinproblémákat.
- Olajos magvak - Naponta egy kis marék olajos mag elrágcsálása csökkentheti az LDL-koleszterinszintet, valamint növelheti a HDL koleszterin szintjét.
- Szója – Önmagában nem csökkenti a koleszterinszintet, de mivel kíváló fehérjeforrás így alkalmas a hús helyettesítésére.
- Olívabogyó, olívaolaj és avokádó - A bennük lévő telítetlen zsírsavak védenek a szív- és cukorbetegségek ellen, emellett pedig csökkentik a rossz, és növelik a jó koleszterin szintjét.
- Sóska, spenót, fodros kel – A legtöbb zöld leveles zöldség luteinben gazdag, amely csökkenti a vérzsírszintet. Mindemellett gyulladáscsökkentő hatással is bír, amely segít megelőzni a szívbetegségek kialakulását.
- Tengeri alga – Hazánkban is kapható, omega-3 zsírsavakban gazdag algafajta, amely por formájában az ételekbe keverve fogyasztható, és hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet.