Egy bámulatos zöldség - A fokhagyma gyógyító hatása

A fokhagyma az egyik olyan fűszernövény a háztartásunkban, amelyet nem csak a konyhában használhatunk, hanem számos más területen is jótékony hatásokkal rendelkezik.

A fokhagyma eredetileg Közép-Ázsiában őshonos növény és már az ókorban is ismerték. De nem csak fűszerként használták, hanem az ókori népek varázserőt is tulajdonítottak neki. A későbbiekben szintén a gyógyító és tisztító hatása miatt maradt népszerű. Hazánkban a 15. században kezdték el termeszteni.

Jótékony egészségügyi hatásait azonban nem csak az ókorban, hanem ma is elismerik, és előszeretettel alkalmazzák a természetes gyógymódokat kedvelők.

A fokhagymának azonban nem csak gyógyító hatást tulajdonítanak, hiszen közismertek azok a népi hiedelmek, amelyek szerint a fokhagyma sikeresen távol tartja a gonoszt, a szellemeket, de boszorkányok és a vámpírok ellen is hasznos eszközként tekintettek rá.

A fokhagyma, mint gyógynövény
Számos jótékony hatása mellett az első legfontosabb tulajdonsága a fokhagymának, hogy tágítja az ereket és rendszeres fogyasztása csökkenti a káros koleszterin termelődését. Ezért nem csak remek koleszterincsökkentő hatása van, hanem segít az érelmeszesedés megelőzésében is. Így a szív- és érrendszeri megbetegedések elleni védekezés egyik hatásos eszközének tekinthető.

Az érrendszer mellett az immunrendszerünknek is jót tehetünk a fokhagyma fogyasztásával. Már a középkorban is ismerték a baktériumölő hatását és sikeresen alkalmazták is a megelőzésben és a gyógyításban egyaránt. És ez ma sincs másként, főleg a téli időszakban sikeresen védekezhetünk a vírusok ellen, ha naponta fogyasztunk ebből a növényből.

A fokhagyma fogyasztása a gyomorfekély megelőzésében is hatásos lehet, a baktériumölőként működő növény ugyanis sikeresen elpusztítja a fekély kialakulásáért felelős Helicobactert.

A legújabb kutatások szerint a rák megelőzésében is hatékony lehet a fokhagyma fogyasztása. Az orvosok ugyan még nem ismerik pontosan a hatás okát, de valószínűleg a fokhagyma sikeresen növeli azoknak az enzimeknek a termelését a szervezetben, amelyek megakadályozzák a rákos sejtek kialakulását.

Nem utolsósorban pedig az emésztésnek is jót tesz a fokhagyma fogyasztása. Illetve béltisztító és gombaölő hatását is elismerik a gyógyászatban. Tehát érdemes gyakran fogyasztanunk ebből a növényből, hiszen az erős illata ellenére egy valóban sokoldalú fűszernövényről beszélhetünk.

Oldalak

Video Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Hirdetés
      Lifestyle
      Általában víz vagy esetleg banán fogyasztását javasolják edzés előtt, de mi a helyzet a kávéval? Valóban fokozza a teljesítményt és képes elősegíteni a zsírégetést? Eláruljuk!
      Lifestyle
      Van egy olyan élelmiszer, amely súlyos mérgezést okozhat a macskáknál, ez pedig kezeletlenül akár vaksághoz, sőt, halálhoz is vezethet.
      Egészség
      Van egy olyan tea, amit sokan fogyasztanak, ugyanis hihetetlen, mennyi jótékony hatása van szervezetünkre nézve, ám azt kevesen tudják, hogy bizonyos hatóanyagai serkenthetik az emésztőnedvek...
      Egészség
      Felismerhetetlenre fogyta magát az esküvője előtt a 31 éves nő, ennek ellenére máig rengeteg gyűlölködő üzenetet kap.
      Lifestyle
      Bár sokak szerint az ecet kiválóan fertőtleníti mosás közben a ruhákat, sőt mi több, még a készülékben lévő szennyeződéseket és vízkövet is oldja, a szakértők azt javasolják, inkább ne kísérletezzünk...
      Lifestyle
      Mondhatjuk, hogy a telefonunk már úgy hozzánk nőtt, hogy nélküle gyakorlatilag sehova sem járunk és semmit sem csinálunk. Ennek megfelelően fontos, hogy mindig vigyázzunk rá és rendeltetésszerűen...