Egy karácsonyi klasszikus - A püspökkenyér

Na melyik az a finomság, amelyik a mézeskalács mellett karácsonykor kihagyhatatlan? Hát persze, hogy a püspökkenyér! Tőlünk most megtudhatod hogyan lesz tökéletes!

Hozzávalók

  • 15 dkg aszalt gyümölcs
  • 10 dkg kandírozott citrushéj
  • 8 dkg mazsola
  • 1 (bio) citrom vagy narancs reszelt héja
  • 16 dkg liszt
  • 12,5 dkg puha vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 tojás
  • 1 kk sütőpor
  • csipetnyi só
  • 2 ek rum
  • a bevonathoz: 10 dkg étcsokoládé

Elkészítés
A lisztet kimérjük. A mazsolát langyos vízzel leöblítjük, majd papír kéztörlővel szárazra töröljük. Egy őzgerincformát kikenünk vajjal és liszttel kiszórjuk. Az aszalt gyümölcsöt apró kockákra vágjuk. A vágott gyümölcsöt, mazsolát, reszelt és kandírozott gyümölcshéjat 2 ek liszttel (a kimért adagból) elkeverjük.
A maradék lisztet elkeverjük a sütőporral és a csipet sóval. A vajat géppel habosra (fehéredésig) keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Egyenként dolgozzuk hozzá a tojásokat. Keverjük bele a sütőporral elkevert lisztet, a rumot, végül forgassuk bele a gyümölcsöket. A masszát az őzgerinc formába simítjuk. 175 fokos sütőben 50-60 percig sütjük. Feltétlenül végezzünk tűpróbát!
A kihűlt süteményt olvasztott csokoládéval bevonjuk.

Tippek

1. A gyümölcsök összetétele rajtunk múlik. Használhatunk aszalt sárgabarackot, szilvát, datolyát, fügét. Tehetünk a masszába természetesen vágott diót is: pl. 10 dkg aszalt gyümölcs és 5 dkg dió változatban.

2. A kevert tészta összeállítása nem nehéz, a sütésre viszont ügyeljünk! Különösen igaz ez arra az esetre, ha világos színű sütőformánk van, amely alulról (sütője válogatja) de általában nehezebben sül, így kitolódhat a sütési idő, illetve érdemes a sütő alsó részén sütni a süteményt. Ha felülről túlzottan barnul a sütemény, fedjük le egy darab sütőpapírral vagy alufóliával.

3. Az olvasztott csokoládé bevonat elkészíthető tasakos tortabevonóval is, amely annyiban egyszerűbbé teszi dolgunkat, hogy nem szükséges a csokoládé vízgőzben történő felolvasztása.

4. A csokoládébevonat elhagyható, helyettesíthetjük legegyszerűbben porcukorral, vagy citromlével és porcukorral kikevert citromos cukormázzal.

Oldalak

Video Élénk színek, merész minták: Íme a 2025-ös divattrendek
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Hirdetés
      Egészség
      A magyarok főleg csak húsvétkor fogyasztják ezt a zöldséget, aztán háttérbe szorul, és elfelejtjük. Pedig a rák kialakulásának a kockázatát is jelentősen csökkenti.
      Utazás
      Sokan nem tudják, de a B kategória besorolásán belül van egy titokzatos kód. Akinél ez jelen van, azt csak ”fél” jogosítványnak szokták tartani.
      Utazás
      A kulináris élvezet és a lenyűgöző terek találkozásával születnek olyan éttermek, amelyek a látogatók érzékeit egy különleges utazásra hívják.
      Lifestyle
      Bővül a MOHU REpont-rendszere, így érkezik egy új, mobil visszaváltó automata. Ezzel persze nem a boltokban fogsz találkozni.
      Sztárok
      Még a kezét is megkérte egy bizonyos nőnek annak idején Ferenc pápa, annyira szerelmes volt, ám házasság végül nem lett a dologból, ugyanis a lány visszautasította a fiatal férfi közeledését.
      Sztárok
      Innentől Galambos Lajos, vagyis Lagzi Lajcsi teljesen szabad ember, mivel levették húsvétkor a lábáról a nyomkövetőt.