Zsemlegombóc - Isteni köret
Zsemlegombócokat rendkívül egyszerű elkészíteni, mégis ritkán alkalmazzuk ezt a típusú köretet. Annak ellenére, hogy szinte minden pörkölt típusú ételhez remekül illik.
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 6 db szikkadt zsemle
- 120 g vaj
- 2 db vöröshagyma
- 1 köteg petrezselyemzöld
- 3 db egész tojás
- 300 ml víz
- 5 g só
- Egy csipet bors
- 300 g búzaliszt
Elkészítés:
A zsemlét 1x1 cm-es kockákra vágjuk, és sütőben arany barnára pirítjuk őket, majd egy nagy keverőtálba tesszük. A finomra vágott vöröshagymát vajon megpirítjuk. Ha megpirult, lehúzzuk a tűzhelyről, és beletesszük a finomra vágott petrezselymet. Közben egy nagy tálba felütjük a tojásokat, hozzáöntjük a vizet, sózzuk, borsozzuk, majd egyneműre keverjük. A zsemlekockákra ráöntjük a vajas petrezselymet, és a tojásos keveréket is, illetve a lisztet. Összekeverjük a zsemlekockákat. Vizes kézzel apró gombócokat formázunk a masszából. Lobogó, enyhén sós vízben puhára főzzük a gombócokat. Érdemes főzési tesztet végezni. Ha a gombóc szétmállik, még lisztet kell a masszába tenni, ha pedig túl kemény, még vizet kell a masszába keverni.
Frissen, forrón tálaljuk. Leginkább nyúlhoz, és egyéb vadhúsokhoz illik.