Krokett házilag: A legjobb dolog, ami a brokkolival történhet
Néha még felnőttként is elfelejtkezünk róla, mennyire fontos is, hogty az étrendünk valóban változatos és színes legyen. Minél többféle zöldség fogyasztásával, különféle köretek váltogatásával rengeteget teszünk nem csupán a testünk, de az elménk egészségéért is. Amikor pedig végképp gyengének érezzük magunkat ahhoz, hogy a mélyhűtött, előkészített hasábburgonya helyett zöldségdiétára fogjuk magunkat - és a családot -, akkor remek megoldás lehet ez a mennyei zöldségkrokett! Panírozott, rántott köret, mégis egészséges!
Hozzávalók
- 2-3 közepes nagyságú sárgarépa
- 1 paszternák
- 2 kisebb burgonya
- 1 szár brokkoli
- 1 magozott piros kápia vagy kaliforniai paprika
- 1 evőkanál olívaolaj
- fél teáskanál só
- fél teáskanál fekete bors
- fűszerek ízlés szerint (akár teljesen el is hagyható)
- 2-3 tojás (egyet a zöldségekhez keverünk, a többit a panírozáshoz használjuk majd fel)
- zsemlemorzsa
Ebben a receptben az a legjobb, hogy bármi kerülhet bele. Az olasz ízek kedvelői hintség meg oregánóval és bazsalikommal, a magyaros ízek szerelmesei pirospaprikával és fokhagymával feldobhatják. A zöldségek cserélgethetőek, kihagyhatóak, az arányok változhatnak, így bátran játszadozzunk ezekkel! Minél színesebb, annál kellemesebb látvány a szemnek, ráadásul annál többféle vitamint tartalmaz! A variációk szinte végtelenek!
Elkészítés
A megtisztított zöldségeket főzzük meg sós, forró vízben. Nem mindet kell ugyanannyi ideig főzni: míg a brokkolit elegendő az utolsó 2-3 percben a vízbe dobni, addig a répa és a burgonya 8-10 percet is igényel. A megfőtt zöldségeket mixerrel vagy krumplinyomóval törjük össze, majd adjuk hozzá a tojást, az olíva olajat és a fűszereket. Formázzuk őket a kívánt méretűre és alakúra: lehet a klasszikus hengerszerű krokettformára, de akár korongokat, vagy labdácskákat is készíthetünk belőlük. Forgassuk meg őket a két habosra vert tojásban, majd a zsemlemorzsában. Az előmelegítés után már forró olajban a krokettek 3-4 perc alatt aranybarnára, egyszerre ropogós és puha finomsággá sülnek. Szósszal kínálva tökéletes, egészséges harapnivalók tévénézés mellé vagy előételnek!