Villámgyors zöldséges pirított rizs nyugati módra – A bacont ki ne hagyd belőle

A pirított rizsről sokaknak egyből az ázsiai gasztronómia ugrik be, pedig ezt a villámgyorsan elkészíthető, mennyien finom ételt nem csak thai vagy kínai fűszerezéssel lehet elkészíteni. Ahogyan szinte minden ételnek, úgy ennek is jót tesz némi bacon.
Zöldséges pirított rizs nyugati módra
A zöldséges pirított rizs nem csak az ázsiai konyhában állja meg a helyét - baconnel isteni
Hozzávalók:
- 1 bögre főtt rizs (lehet jázmin, basmati vagy barna)
- 20 dkg csiperkegomba
- 1 fej piros kaliforniai paprika
- 1 db közepes méretű cukkini
- 20 dkg zöldborsó (fagyasztott vagy konzerv)
- 20 dkg kockázott bacon
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db tojás
- 20 dkg garnélarák (elhagyható)
- ízlés szerint só, bors
- olaj a sütéshez
- csípős szósz tálaláshoz
Elkészítés:
- A zöldségeket pucoljuk meg, illetve kockázzuk fel.
- A felkockázott bacont pirítsuk le egy serpenyőben, majd vegyük ki az edényből és tegyük félre.
- Ugyanebben az edényben, a bacon zsírjában dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát, illetve a fokhagymagerezdeket, majd adjuk hozzá a kockára vágott zöldségeket és a zöldborsót. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal.
- Ha a zöldségek elkészültek, vegyük ki őket az edényből és tegyük félre a bacon mellé.
- Ugyanebbe az edénybe öntsünk még egy kevés zsiradékot és adjuk hozzá a korábban megfőzött rizst. A rizst pirítsuk le, majd törjünk fel hozzá két tojást és folyamatos kevergetés mellett pirítsuk még néhány percig.
- Ha a tojásos rizs elkészült, adjuk hozzá a sült zöldséget és a bacont és melegítsük jól össze.
- Amennyiben szeretnénk még hozzá plusz feltétet, egy kevés olajon pirítsunk meg ízlés szerinti mennyiségű garnélarákot.
- Tálalásnál öntsük le egy kevés csípős szósszal (pl. Sriracha szósszal).