Ez több mint kávé, ez egy életérzés – Utazz minden reggel Vietnamba ezzel a kávékülönlegességgel
Tudj meg többet a vietnami kávékultúráról, és ismerd meg hazánk legújabb tradicionális vietnami kávét kínáló webshopját.
Mi az a vietnami kávé?
Vietnamban a kávé karakteres ízének alapját a helyi robusta kávébab erőteljes aromája adja. A délkelet-ázsiai állam a második legnagyobb kávétermelő ország Brazília után, és a világ elsőszámú robusta termelője is egyben.
A robusta majdnem kétszer annyi koffeint tartalmaz, mint az arabica kávébab, miközben kevesebb, mint feleannyi a cukor- és zsírtartalma. Továbbá több antioxidáns (klorogénsav) is van benne, ami segíthet a fogyásban, illetve az ízületi fájdalmak és cukorbetegség megelőzésében.
A vietnami kávét tradicionálisan sűrített tejjel fogyasztják, ami kihangsúlyozza az ital selymességét miközben édesíti az egzotikus különlegességet. Hidegen és melegen is fel lehet szolgálni, azonban Vietnamban a legnépszerűbb módja a kávé fogyasztásának az úgynevezett “ca phe sua da”, más szavakkal vietnami jegeskávé, hiszen nincs is jobb ellenszer a forróság ellen, mint egy jéghideg hűsítő ital.
Bár nem meglepő módon a legtöbben a vietnami kávé kifejezést a phin filteres, sűrített tejes verzióra használják – mivel ez a leggyakoribb elkészítési és fogyasztási módja a szóban forgó italnak –, nem ezek határozzák meg a vietnami kávét, ugyanis minden Vietnamból származó kávébabból készült kávét természeténél fogva vietnami kávénak nevezünk, függetlenül az elkészítési módjától és a hozzáadott ízesítőktől.
Ha azonban szeretnénk a hagyományos módon elkészíteni ezt az egzotikus kávét, akkor szükségünk lesz egy úgynevezett phin filterre, ami a vietnami kávé elkészítését egy magasabb szintre emeli. Ahogy figyelemmel kísérjük a kávé lassú csöpögését a phinen keresztül közvetlenül a poharunkba, úgy szakadunk ki egyre jobban a mindennapi rohanó életünkből és szánunk pár percet önmagunkra.
Ha egyszer kipróbáltad, megérted, hogy miért mondják a vietnamiak: „Ez több mint egy kávé, ez egy életérzés”.