Vadas zsemlegombóccal: senki nem marad éhes
A vadas is örök klasszikus, mutatjuk is a receptet.
Hozzávalók (családi adag)
Vadashoz
- 1 kg sertés- vagy marhahús
- 2 fej vöröshagyma
- 5 db sárgarépa
- 4 db fehérrépa
- 3-4 babérlevél
- kevés bors
- ételízesítő (vagy só) ízlés szerint
- 1 ek mustár
- 2 dl tejföl
- 1 ek finomliszt
Zsemlegombóchoz
- 4 zsemle
- 3 tojás
- 2 dl tej
- 2 ek liszt
- 1 fej hagyma
- ízlés szerint só, majoranna
- olaj
- friss petrezselyem
Vadas zsemlegombóccal - Elkészítés
A hagymát és a zöldségeket felaprítjuk, a húst felszeleteljük. A hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a zöldségeket és a húst, felöntjük annyi vízzel, hogy elfedje, hozzáadjuk a babérleveleket, fűszerezzük (bors, ételízesítő vagy só). Akkor szedjük ki, ha a hús már megpuhult, a zöldségeket pépesítsük össze. A tejfölt egy tálban a liszttel és a mustárral összekeverjük, hozzáadjuk a zöldségpüréhez, összekeverjük ezt is (ne legyen csomós), és kész vagyunk a vadas részével.
Zsemlegombóc
A szikkadt zsemléket vágjuk kockákra, majd öntsük rá a tejet. Ezután jöhetnek a tojások: verjük őket habosra, majd öntsük hozzá a masszához, és hintsük meg liszttel. A hagymát egy kis olajon pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a tejes zsemlés keverékhez, és sózzuk, szórjuk rá a majorannát, illetve az összevágott petrezselymet. A következő lépés, hogy a masszát jól összedolgozzuk, majd kis gombócokat formázunk belőle. Tegyük forrásban lévő vízbe őket, és addig főzzük, amíg feljönnek a víz felszínére. Arra figyeljünk, hogy ha kivesszük a vízből, igyekezzünk ne egymásra halmozni őket, legyen helyük megszikkadni.