Tört krumpli krémleves szalonnával és sajttal készítve
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/images2017/cikkek/potatosoup_123.jpg?itok=-3dvKlwZ)
Ez a forró leves mindenkit átmelegít ezeken a borús őszi napokon.
Tört krumpli krémleves szalonnával és sajttal
Ebben a hűvös, szomorú időben mindenkinek jól esnek a krémes lágy ízek ebédre vagy vacsorára.
Hozzávalók:
- 4 nagyobb darab burgonya
- 4 szelet szalonna
- 4 evőkanál sótlan vaj
- 1/3 csésze liszt
- 4 csésze tej
- 1/2 csésze trappista sajt
- Só és bors ízlés szerint
- 4 evőkanál tejföl
- 3-4 evőkanál apróra vágott zöldhagyma
Elkészítés
1. Szurkáld össze az egészben hagyott nyers burgonyákat és egy hőálló tálban mindet tedd mikróba 12-15 percre. Miután kivetted hagyd, hogy kihűljenek, majd húzd le a héjukat. A "pucér" krumplikat ezután egy villával törd össze alaposan.
2. Egy serpenyőben pirítsd meg az apróra vágott szalonnákat. Közben egy nagyobb lábasban olvaszd fel a vajat közepes lángon. Add hozzá a lisztet és keverd, amíg sima és könnyű aranyszínű nem lesz, körülbelül 2 percig. Lassan habverővel adagold hozzá a tejet, majd folytonos kevergetés mellett forrald fel az egészet.
3. Keverd hozzá a lereszelt sajtot, a burgonyát és ízesítsd sóval, borssal. Sűrű kevergetés közben forrald, amíg a sajt meg nem olvad. Ellenőrizd a fűszerezést, most, hogy már összeforrtak az ízek és szükség esetén adj hozzá további fűszert. Forrón tálald, mindegyik adagot szalonnával és apróra vágott zöldhagymával megszórva.