Teás különlegesség - Spárgás rizottó Earl Grey-jel
Most egy igazi ínyencséget mutatunk be, amelynek különlegessége abban rejlik, hogy az egyszerű, ám finom rizottót teával ízesítjük. A tetejére pedig mandula kerül, amely még pikánsabbá teszi az összhatást!
Hozzávalók:
40 dkg Carnaroli vagy egyéb rizottó rizs
1 kg télispárga
10 dkg vaj
2 dl tej
2 dl tejszín
2 tk szálas Earl Grey tea
15 dkg szeletelt mandula
1 fej vöröshagyma
Elkészítés:
A télispárgát folyó víz alatt lehámozzuk, citromos vízbe tesszük, hogy ne barnuljon meg. 4 darabot félreteszünk, a többiből krémet készítünk: A vaj felén lepirítjuk a hagymát és a darabolt spárgákat, sózzuk, cukrozzuk, majd felöntjük a tejjel és a tejszínnel. Puhára főzzük és alaposan leturmixoljuk. A rizst a vaj másik felén lepirítjuk, kevés fehérbort öntünk rá, majd forró zöldségalaplével szakaszosan öntögeteve készítjük. Közben sózzuk és adunk hozzá a spárgakrémből is.
Amikor félig kész, hozzáadjuk a 4 db hasábra vágott télispárgát és lassan tovább főzzük. A végén hozzáadjuk a többi spárgakrémet is és al dentére főzzük, tehát nem teljesen puhára. Egy kis darab vajjal tesszük még krémesebbé, pirított mandulával megszórva tálaljuk.
Fotó: Laurenczy Miklós
Recept: Arcade Bistro