Te szereted a tofut?

A tofu a vegetáriánusok egyik kedvenc étele, ez azonban nem azt jelenti, hogy a húsevők számára tiltott listára kerül. A tofu egy kínai eredetű élelmiszer, amelyet szójatej megaltatásával és a visszamaradt „túró” összenyomásával készítenek.

 

A tofu kiválóan helyettesíti a húst, ezért a vegetáriánusok étlapjának állandó szereplője. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a húskedvelők nem fogyaszthatják kedvükre, hiszen kiváló ételeket készíthetnek belőle. Mára az egész világon széles körben elterjedt, magas fehérjetartalma miatt.

Most nézzünk néhány receptet, amellyel ízletes ételeket készíthetünk a tofu segítségével.
 

Mézes-mustáros tofu
 
Hozzávalók:
• 1 doboz tofu
• méz
• mustár
• tejszín
• só
• bors
• majoranna
• kevés olaj

Elkészítés:
A tofut kockára vágjuk, meghintjük a fűszerekkel, és nagyon kevés forró olajon minden oldalát hirtelen megsütjük. Közben két rész mustárt egy rész mézzel kikeverünk, és a sült tofura öntjük, miközben óvatosan tovább sütjük. Gazdagíthatjuk zöldségcsíkokkal, amelyeket a tofuval együtt pirítunk meg.
 

Paradicsomos tofu

Hozzávalók:

• paradicsom
• tofu

Elkészítés:
Apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megpárolunk, rátesszük az apró kockákra vágott tofut, és az egészet megpirítjuk. A paradicsomot a tofuval kb. azonos méretű kockákra vágjuk, és a hagymás tofuhoz adjuk, majd tovább piriíjuk. Sózzuk, borsozzuk, oregánóval, bazsalikommal fűszerezzük. Salátával nagyon finom!
 

Indiai fokhagymás tofu zöldséges rizzsel 

Hozzávalók:

• 20 dkg jázmin rizs
• 30 dkg tofu
• 8 evőkanál szójaszósz
• 6 gerezd fokhagyma
• 3 kisebb sárgarépa
• 3 kisebb cukkini
• 8 szem aszalt szilva
• 1 dl olívaolaj
• 1 teáskanál indiai fűszerkeverék
• 1 kávéskanál tengeri só
• 5 dl víz
A tálaláshoz:
• friss saláta kevés olívaolajból és pár csepp citromléből készült öntettel összeforgatva

Elkészítés:

A kockákra vágott tofut, a fokhagymát és a szójaszószt összekeverjük és félretesszük. 1-1 sárgarépát és cukkinit apró kockára vágunk. Az olívaolaj felén megfuttatjuk a rizst, hozzáadjuk az indiai fűszerkeveréket, a sót és az imént kockára vágott zöldségeket. Felöntjük 4 dl vízzel, majd kis lángon, időnként megkevergetve főzzük. Ha már felitta a vizet, lefedjük, és félrerakjuk 20 percre.

Közben a másik 2-2 répát és cukkinit vékony csíkokra vágjuk. A maradék olívaolajon először a répát 2 percig, majd a cukkinivel együtt még 2 percig sütjük. Hozzáadunk 1 dl vizet, a félretett tofut, és csíkokra vágott aszalt szilvát keverünk bele. Még 2 percig főzzük, majd ha kész, a rizzsel és sok friss salátával tálaljuk.
 

 

Oldalak

Video Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Hirdetés
      Utazás
      Noha az intézkedés egyértelműen könnyítésnek tűnik, számos fontos kérdés még mindig megválaszolatlan.
      Lifestyle
      Korunk forradalmi technológiája radikális mértékben újítja meg a munkaerőpiacot, és noha a változások - az emberi döntések túlsúlyának köszönhetően - egyelőre még komótos tempóban zajlanak, 2026-ban...
      Utazás
      Lassacskán minden turista radarjára felkerül Európa egyik legkülönlegesebb desztinációja. Te be tudod azonosítani egyetlen kép alapján, hogy melyik városról van szó?
      Lifestyle
      Van egy kérdés, ami teljesen ártalmatlannak tűnhet, mégis szinte minden ikres anyukánál kicsapja a biztosítékot. Nem sértő, nem tolakodó – mégis olyan szinten érthetetlen, hogy újra és újra felteszik...
      Lifestyle
      Nemsokára itt a húsvét, szóval a következő vásárlásnál nézd meg kicsit jobban a címkét, és engedd meg magadnak a valódi élményt – a nyuszi is ezt tenné.
      Lifestyle
      Az orchidea gondozásában nagyon fontos, hova helyezzük pontosan a lakásban, illetve a páratartalom sem utolsó szempont, de arra is érdemes kiemelten ügyelni, milyen tápoldatot adunk a földjéhez.