Tartósítószer nélküli szilvalekvár
A szilvát fogyaszthatjuk nyersen, főzve, aszalva és lekvárként. Most utóbbihoz nyújtunk segítséget, pontosabban a szilvalekvár tartósítószer nélküli elkészítéséhez.
Hozzávalók
- 1 kg szilva
- a szilvához kg-ként 12 dkg nyírfacukor
- 4-5 szem szegfűszeg
- 4-5 szem szegfűbors
Elkészítés
A gyümölcsöt alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, félbevágjuk, kimagozzuk. Annyi vízzel, amennyi épphogy ellepi, és a nyírfacukorral, fűszerekkel sűrűre főzzük. Ezután előmelegített, fertőtlenített üvegekbe töltjük, úgy, hogy ne legyen teljesen tele, és tiszta fedőt csavarunk rá. A lezárt üvegeket néhány percig állítsuk a fejük tetejére, így elősegíthetjük a vákuum kialakulását.
Mindenki kedvenc édessége - Szilvásgombóc
Fotók: fitho.in