Sosem megy ki a divatból: Szilvásgombóc, ahogy gyerekkorodban etted
Egy sós leves után kitűnő második.
Szilvásgombóc
Hozzávalók:
- 80 dkg burgonya
- 20 dkg liszt
- 10 dkg zsír
- 50 dkg szilva
- 5-6 evőkanál porcukor
- 1 kk őrölt fahéj
- 10 dkg zsemlemorzsa
- só
Elkészítés:
A megmosott krumplit héjában puhára főzzük. Meghámozzuk és melegen áttörjük, sózzuk, majd hozzákanalazzuk a zsírt. Amikor kihűlt, összegyúrjuk a liszttel, ujjnyi vastagra nyújtjuk és 7x7 centis négyzetekre vágjuk. A tészták közepére tesszük a megmosott, kimagozott szilvát, amelyet előtte fahéjas cukorban meghempergettünk (a magok helyére is tehetünk a fahéjas cukorból). A tészta négy sarkát összefogjuk és gombócokká gömbölyítjük. Lobogó, sós vízben kifőzzük, egyenként kiszedjük, lecsöpögtetjük, majd a zsírban megpirított zsemlemorzsába forgatjuk. Porcukorral meghintve, még melegen tálaljuk.