Szilvás pite recept

Könnyed, omlós tésztájú édesség azoknak, akik nem a tömény desszerteket szeretik leginkább. Ha sima liszt helyett teljes kiőrlésű lisztet, szintén sima cukor helyett pedig barna vagy nádcukrot használunk, még egészségesebbé is válik a pite.
Hozzávalók (1 tepsihez)
- 35 dkg liszt
- 1 db tojás
- 5 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- 1 dl tej
- 1 dkg friss élesztő
- 1 kávéskanál sütőpor
Töltelékhez
- 1,5 kg szilva
- 15 dkg cukor
- 1,5 teáskanál fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
Az élesztőt futtasd fel a cukros, langyos tejben. A lisztet keverd el a sütőporral, majd morzsold el a vajjal. Gyúrj belőle könnyen kezelhető tésztát a tojással és az élesztővel. Vágd a tésztát ketté és nyújtsd ki vékonyra, hogy a tepsibe beleférjen. Takard le és hagyd 20 percet kelni. Közben a töltelékhez keverd össze a szilvát a cukorral, a vaníliás cukorral és a fahéjjal. A 20 perc eltelte után helyezd az egyik lapot a tepsibe, majd egyenletesen oszd el rajta a szilvás keveréket. Fedd be a másik tésztalappal, szurkáld meg villával, hogy sütés közben távozzon a gőz, végül kend meg tojással. 180 fokra előmelegített sütőben süsd nagyjából 25 percig. Porcukorral meghintve tálald.
Ezt is ajánljuk: Szilvás gombóc - Katt ide!
Leadkép: paulinealacreme.com
Oldalak
