Szezámmagos-sonkás kifli recept
Ha már unod a sima sajtos stanglit, akkor süss magadnak reggelire ilyen finom szezámmagos-sonkás kifliket.
Hozzávalók
- 20 dkg vaj
- 60 dkg finomliszt
- só
- 1 csomag sütőpor
- 2 dkg élesztő
- 6 dkg kristálycukor
- 1 tojás
- 1,8 dl hideg tej
- 1,8 dl hideg víz
- citromlé
- liszt
- 25 dkg főtt füstölt sonka
- 1 tojás
- szezámmag
Elkészítés
A vajat dolgozzuk össze 8 dkg liszttel, és gyúrjuk egy kb. 10x10 centis tömbbé, majd fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe. A maradék lisztet rakjuk egy tálba, és keverjük össze a sóval és a sütőporral. Az élesztőt morzsoljuk bele, majd cukorral, a tojással, a tejjel, a vízzel, a citromlével gyúrjuk könnyű tésztává. Enyhén meglisztezett felületen nyújtsuk ki. A vajas tömböt tegyük a közepére, a tészta széleit pedig hajtsuk rá, és az egészet egy konyharuhával letakarva, hűtőszekrényben fél órán át pihentessük.
Ezután a hajtás következik. A tésztát nyújtsuk 70 centi hosszú, 35 centi széles lappá. Gondolatban hosszában osszuk 6 egyenlő részre. Az egyik oldalról 1/6, a másik oldalról 2/6 részt hajtsunk rá, így a tésztaszélek találkoznak. Ezután a keskenyebb részt ismét hajtsuk be, és a másik oldal tésztájával fedjük be, így végül egy hosszúkás tésztadarabot kapunk. Hűtőszekrényben pihentessük 1 órán át, majd nyújtsuk ki, s az előbbi módon ismét hajtsuk össze, és egy újabb órát pihentessük.
Végül a tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon nyújtsuk 70 centi hosszú és 40 centi széles lappá. Éles késsel középen, hosszában vágjuk végig, majd az így kapott 70x20 centis tésztalapokat vágjuk egyenlő szárú háromszögekre. A tésztából leeső széleket illesszük egymás mellé, így ezek is kiadnak egy egész süteményt. A kis tésztákat kézzel nyújtsuk meg hosszanti irányban. A csúccsal szembeni oldalukra halmozzuk a vékony csíkokra vágott sonkát. A tésztát ezután tekerjük fel a csúcsa felé, vigyázva, nehogy összenyomjuk.
A kifliket rakjuk sütőlapra. Egy megnedvesített konyharuhával takarjuk le, és langyos helyen kb. 1,5 órán át kelesszük. Tojással kenjük meg, majd szórjuk meg szezámmaggal. Végül előmelegített sütőben, a középső rácsra állítva, 210 fokon, kb. 18 percig süssük.