A magyarok nagy kedvencével bővült a Hungarikumok Gyűjteménye
Rangos elismerést kapott a szentesi paprika, decemberben ugyanis bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe. A paprika népszerű a magyar háztartások körében, amelyek jóval többet visznek haza ebből a zöldségből mint a környező országokban élők.
Hungarikum lett a szentesi paprika
Új elemekkel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár, az eddigi 79 hungarikumhoz három új tag csatlakozott, az új belépők egyike pedig a szentesi paprika. A szentesi paprikát eredetvédett termékként, ezen a néven 2014 óta értékesítik, ekkor nyilvánította az Európai Bizottság oltalom alatt álló földrajzi jelzéssé az elnevezést. Az oltalom a fehér tölteni való paprikára, a hegyes erős paprikára, a kápia paprikára, valamint a paradicsomalakú paprikára terjed ki.
„A Hungarikum bizottság egyhangúlag támogatta a döntést, ez óriási lehetőség és felelősség is. A Szentesi paprika története 150 éve bolgár kertészetként indult, majd ez teljesedett ki az üvegházépítésekkel, termálkútfúrásokkal. A hungarikum elismerés Szentes városának és a szentesi emberek munkájának” – mondta Farkas Sándor miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő.
„Hatalmas öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy a szentesi paprika bekerült a hungarikumok közé. A paprikatermelés évtizedek óta meghatározó tevékenység Szentes környékén, a termelőinkkel együtt pedig folyamatosan azon dolgozunk, hogy még népszerűbbé és ismertebbé tegyük a szentesi paprikát és a magyar zöldségeket. A Hungarikumok Gyűjteményében való megjelenés azt mutatja, hogy jó úton járunk” – mondta az 500 szentesi és környékbeli termelőt tömörítő DélKerTÉSZ elnöke, Nagypéter Sándor, aki kiemelte, ahhoz a magyar termelők tartani tudják a lépést, és a külpiacokon is meg tudjanak jelenni, elengedhetetlenek a technológia fejlesztések, ezért folyamatosak a beruházások annak érdekében, hogy a lehető legjobb minőségű és egyre többfajta zöldséget tudjanak termelni.
Szentes ugyanis a legfontosabb hajtatókörzetek egyike, a hajtatott zöldségtermesztés pedig a mezőgazdaság innovatív ágazata, amelyben komoly fejlődési lehetőség van. Szabályozott környezetben, precíz, szinte izolált környezeti viszonyok mellett – többek között termálvízzel fűtött zöldségházakban- tudnak a zöldségek fejlődni, így a klímaváltozás miatt szélsőségessé váló időjárás okozta károkat is minimalizálni lehet.