Megváltozik az ország leghíresebb bora - Más íze lesz a bikavérnek
Megváltozik az ország leghíresebb bora: nagyobb lesz a kékfrankos aránya a szekszárdi bikavérben, azaz mondhatjuk, hogy „még szekszárdibb” lesz.
Változnak a szabályok
„A legfrissebb termékleírásba foglalt szabályozásnak megfelelően a vörös házasítás legalább 50%-át kékfrankos és kadarka adja, ebből a kékfrankosnak minimum 45%-ot, a kadarkának minimum 5%-ot kell kitennie” - írja a borravalo.hu.
Sebestyén Csilla nemzetközi borakadémikus a magazinnak elmondta, a kékfrankos kiváló savszerkezete adja a bikavér gerincét, ehhez pedig remekül társul a kadarka játékossága. A szakértő szerint ez a lépés egyértelműen az elegáns borok irányába mozdítja tovább a szekszárdi bikavért.
Minimum 4 szőlőfajta szükséges hozzá
Minimum 4 szőlőfajta szükséges a szekszárdi bikavérhez. Az alapját a kékfrankos és a kadarka adja a fentebb leírt mennyiségben, emellett merlot, cabernet sauvignon és cabernet franc használhatóak fel maximum 40 százalékban. Prémium borok esetében ehhez jöhet még hozzá maximum 10 százalék syrah, sima bikavér esetében pedig a következők: alibernet, bíborkadarka, blauburger, malbec, menoire, mészikadar, pinot noir, portugieser, sagrantino, syrah, tannat, turán, virághegyi és zweigelt.
A szekszárdi bikavérnek legalább egy évet kell hordóban töltenie, a bikavér és a prémium bikavér közötti különbség pedig abban áll, hogy utóbbi csupán a szüret utáni második év december 31. után hozható forgalomba.