Svéd húsgombóc barnamártással - Recept
Itthon is igazán kedvelt fogássá vált ez a svéd finomság, aminek elkészítése igazán egyszerű, így gyorsan főzhetünk valami igazán finomat a hétköznapokon is. Próbáld ki te is!
Hozzávalók
A húsgombócokhoz:
- 450 g darált sertéshús
- 450 g darált marhahús
- 80 g zsemlemorzsa
- 2 db tojássárgája
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 vöröshagyma
- egy csipet szerecsendió
- 1 teáskanál só
A mártáshoz:
- 45 g vaj
- 50 g búzaliszt
- 8 dl húsleves lé
- 150 ml habtejszín
- 1 marék petrezselyemzöld
- só
- bors
Elkészítés
Vágjuk apró darabokra a hagymát, majd pirítsuk üvegesre. Vegyük le a tűzről és tegyük félre. Tegyük egy tálba a kétféle húst, majd adjuk hozzá a gombóchoz való összes hozzávalót a hagymával együtt. Alaposan gyúrjuk össze a húsos masszát és formázzunk belőlük egyforma nagyságú húsgolyókat. Egy serpenyőben felforrósítunk egy kevés olívaolajat, majd kisütjük benne a gombócokat. A mártáshoz felolvasztjuk a vajat egy tiszta serpenyőben, hozzáadjuk a lisztet és folyamatos keverés mellett szép világosbarnára melegítjük. Öntsük hozzá a húslevest és a tejszínt, majd 10-15 percig forraljuk még, hogy szép sűrű legyen. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a húsgombócokat és még 2-3 percig melegítjük. Végezetül hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet is.
Ezt is ajánljuk: Mexikói chilis bab