Svéd húsgolyó - Az örök kedvenc
Aki egyszer megkóstolja a svéd húsgolyókat barnamártással és áfonyalekvárral, valószínűleg soha többé nem felejti el az ízét. Megmutatjuk, hogyan készíthető el otthon is!
Hozzávalók
Húsgolyókhoz:
- 50 dkg darált marhahús
- 50 dkg darált sertéshús
- 2 fej vöröshagyma
- 2 tojás
- 6 ek. zsemlemorzsa
- 1 dl tejszín
- 2 db közepes főtt krumpli
- petrezselyem
- só
- bors
- 3 ek. olaj
- 3 ek. vaj
Barnamártáshoz:
- 1 ek. liszt
- 2 dl tejszín
- 1 db húsleveskocka
- só
- bors
Elkészítés
Az apróra vágott, üvegesre párolt hagymát összekeverjük a finomra darált húsokkal. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a tojásokat, a főtt és összetört krumplit, a tejszínt, a petrezselymet és sózzuk, borsozzuk. Miután jól összedolgoztuk a hozzávalókat, nedves kézzel apró golyókat formázunk, majd 1 órára hideg helyen pihentetjük őket. Ezután egy serpenyőben az olajat és a vajat felhevítjük, és nagyjából 10 perc alatt ropogósra sütjük a húsgolyókat. Amikor kész vannak, a megmaradt zsiradékban a lisztet megpirítjuk, felöntjük egy kevés vízzel, tejszínnel, és belemorzsoljuk a húsleveskockát. Sózzuk, borsozzuk, majd egy darabig forraljuk. Ízlés szerint egy kevés Worchester-szószt is adhatunk hozzá.
Sült krumplival és vörösáfonya-lekvárral tálaljuk!