Sütőtökös gombóc
Ha szeretjük a sütőtökös ételeket, de már unjuk az egyszerű sütőtök krémlevest, akkor próbáljuk ki ezt a mennyei receptet, és készítsünk sütőtökös gombócot.
Hozzávalók
- 180 g mag nélküli mazsola
- 250 ml édes Marsala bor
- 200 g kristálycukor
- 1 citrom finomra reszelt héja
- csipetnyi só
- 200 g finomliszt
- 1 ek sütőpor
- 750 ml olívaolaj a sütéshez
Elkészítés
Áztassuk be a mazsolát a Marsala borba 10 percre, majd szűrjük le. Vágjuk félbe a sütőtököt, távolítsuk el a magját és a lágy közepét. Hámozzuk meg, és vágjuk vékony szeletekre. Tegyük egy serpenyőbe annyi vízzel, hogy ellepje. Fedjük le, és főzzük közepes lángon, körülbelül 15 percig. Szűrjük le, és csavarjuk be egy konyharuhába, hogy az magába szívja a felesleges nedvességet. Egy tálban nyomjuk szét villával vagy burgonyanyomóval a leszűrt tököt, és készítsünk belőle sima pürét. Adjuk hozzá a mazsolát, fél csésze (100 g) cukrot, a citromhéjat és a sót. Szitáljuk hozzá a lisztet és a sütőport, és jól keverjük el. Egy kanállal készítsünk belőle lapos, diónyi gombócokat. Melegítsük meg az olajat a fritőzben. Kis adagokban süssük ki a gombócokat, és ha arany barnára pirultak, szedjük ki őket egy lyukas kanállal. Egy adagot 5-7 percig süssünk. Itassuk le az olajat róluk papírtörlővel. Hintsük meg cukorral, és forrón tálaljuk.
Ezt is ajánljuk: Sütőtökös fánk