A tökéletes reggeli, ebéd és vacsora – Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/images2021/cikkek/shakshuka_lecso_izrael_123rf_lead.jpg?itok=22fRGSvh)
Bár a shakshukának nem sok köze van az általunk ismert és szeretett lecsóhoz, ezt az isteni, reggelinek, ebédnek és vacsorának is tökéletes ételt hajlamosak vagyunk a Közel-Kelet lecsójaként aposztrofálni. Ez az Izraelből származó finomság tökéletes lehet, ha valami gyorsat, könnyűt, ugyanakkor különlegeset ennénk a forró nyári hétköznapokon.
Shakshuka
Hozzávalók:
- 2 db vöröshagyma
- 1 db sárga kaliforniai paprika
- 1 db piros vagy zöld kaliforniai paprika
- 1 db hámozott paradicsom konzerv
- néhány gerezd fokhagyma
- 1-2 db babérlevél
- ½ kk római kömény
- 1 kk kakukkfű
- 1 ek petrezselyem
- 1 ek koriander
- 1 kk cukor vagy édesítő
- ízlés szerint cayenne bors
- ízlés szerint só, bors
- 4 db tojás
- olívaolaj a sütéshez
Elkészítés:
- A vöröshagymát vágjuk félkarikákra, majd dinszteljük meg az olívaolajon.
- A kaliforniai paprikákat vágjuk hasonló nagyságúra, majd adjuk hozzá a hagymához. Folyamatos kevergetés mellett rövid ideig pirítsuk, majd fedjük le és pároljuk 3-4 percig.
- Ha a zöldségek megpárolódtak, adjuk hozzá a hámozott paradicsomot, a cukrot, a babérlevelet, a római köményt, a kakukkfüvet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, esetleg adjunk hozzá cayenne borsot.
- Pár perc múlva adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát és pároljuk tovább még nagyjából 10 percig.
- Fedő nélkül egy-két percig még süssük, majd üssük bele a tojásokat és fedő alatt további 3-5 percig süssük (attól függően, hogy mennyire szeretjük folyósan a tojást).
- Tálalásnál szórjuk meg petrezselyemmel, korianderrel.