Sárgaborsó főzelék – ha így készíted, mindenki imádni fogja
Egy igazán tápláló eledel a hűvös hétköznapokra.
Sárgaborsó főzelék
Hozzávalók:
- 50 dkg sárgaborsó
- 1 kisebb vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 babérlevél
- 2 dl tejföl
- só
- bors
- olaj
Elkészítés:
Az alaposan, többször átmosott sárgaborsót egy éjszakára beáztatjuk. Főzés előtt leöntjük róla a vizet, majd annyi vízzel tesszük fel főni, amennyi kb. kétujjnyira ellepi. Ha a habját leszedtük, megsózzuk, hintünk rá ízlés szerint borsot, beledobjuk a babérlevelet, a zúzott fokhagymát és egészben a hagymát, majd fedő alatt addig főzzük, amíg a sárgaborsó megpuhul. Ha szükséges, időközben a vizet pótoljuk. Ezután a sárgaborsó "levéből" merünk egy szedőkanálnyit egy kis tálba, amiben a tejföllel együtt csomómentesre keverjük, majd az egészet belezuttyintjuk a főzelékbe. Kb. 5 percet forraljuk még így, majd kiszedve a babérleveleket, botmixerrel pürésítjük a sárgaborsót. Sült virslivel, hússal vagy fasírttal egy laktató ebéd.