Sárgabarackos gombóc - Még a szilvást is lepipálja

Ha még nem tudod, mit kezdj a sárgabarackkal, készíts belőle gombócot! Meglátod, finomabb lesz, mint a szilvás verzió. Szerzőnk, a Limara Péksége blog szerkesztője máris megmutatja a receptjét!
Veri a szilvásat
Említettem már, hogy a sok barackból nem csak lekvár, levendulás dzsem, pite, hanem gombóc is készült. Szerintem a sárgabarackos gombóc simán veri a szilvásat. És volt fagyi is belőle, mármint a barackból, nem a gombócból.
A gombóc nekem sokáig mumus volt, pedig nem nagy ördöngösség elkészíteni.
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- pici só
- 30-40 dkg liszt
- 1 tojás (ókrumplihoz nem kell)
- 1 ek. búzadara
- 2 ek. olaj
- sárgabarack
- kockacukor
- fahéj
- vaj
- zsemlemorzsa
Elkészítés:
A krumplit megfőzöm héjában, majd még melegen áttöröm, hagyom kihűlni. Ezután adom hozzá a tojást, pici sót, olajat és annyi lisztet, amennyit felvesz. Összeállítom a tésztát, majd egy hosszú hengert formázok belőle (egy kenyeres társtól lestem). Levágok egy szeletet, közepébe teszek egy szem sárgabarackot, aminek kiszedtem a magját. A mag helyére egy kockacukor és pici fahéj kerül. Gombócot formázok belőle és forrásban lévő vízben kifőzöm. Amint feljött a víz tetejére vajban pirított morzsára szedem. Fahéjas porcukorral tálalom.
Olvasd el ezt is
A legfinomabb savanyúság - Így készítsd, hogy tökéletes legyen
Leadfotó: en.joya.info
Oldalak
