Egy igazi retró finomság: Itt a legfenségesebb aranygaluska receptje!
Nem olyan nehéz elkészíteni, mint ahogyan gondolod.
Aranygaluska
Hozzávalók:
A galuskához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 10 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
- kb. 3 dl tej
- 1 tojássárgája
- 2 dkg élesztő
- só
A vaníliasodóhoz:
- ½ l tej
- 2 tojás
- 2 ek cukor
- 1 csapott kk liszt
- vaníliarúd
- reszelt citromhéj
Elkészítés:
Felfuttatjuk az élesztőt, majd alaposan összedolgozzuk az átszitált liszttel, a tojássárgájával, egy csipetnyi sóval és annyi tejjel, hogy egy lágy tésztát kapjunk. Ezután belegyúrunk 5 dkg margarint, majd a tésztát félretesszük és kétszeresére kelesztjük. A maradék margarint megolvasztjuk, a diót pedig összekeverjük a cukorral. Ha a tészta megkelt, egy ujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Egy sornyi tésztát lefektetünk egy margarinnal kikent, mély tepsi aljára, majd megszórjuk a cukros dióval és meglocsoljuk az olvasztott margarinnal. Erre jön még egy sor tészta, aztán a cukros dió, végül a margarin. A legfelső sorban már csak margarin megy a tésztára. A tepsit hideg sütőbe tesszük, és közepes hőfokon kb. 40 perc alatt megsütjük a galuskát. Vaníliasodóval kínáljuk, amihez a tojásfehérjékből kemény habot verünk, a tojás sárgáit pedig kikeverjük a cukorral, a liszttel, a citromhéjjal és egy deci hideg tejjel. A maradék tejet feltesszük főni a vaníliarúddal, amikor felforrt, hozzáadjuk a kikevert tojássárgákat és folyamatosan keverve felfőzzük, de már nem forraljuk. Lehúzva a tűzről kivesszük a vaníliát, végül belekeverjük a tojáshabot is.