Pozsonyi kifli házilag - Klasszikus finomság

A pozsonyi kifli egy klasszikus édesség, amelynek elkészítését illik megtanulnia mindenkinek! Olvasd el a receptet, majd kápráztasd el az egész családot!

Hozzávalók (kb. 20 db-hoz)

A tésztáh​oz

  • 260 g búzaliszt
  • 80 g vaj
  • 2 tojás sárgája
  • 30 g porcukor
  • 50 g sertészsír
  • 4 g friss élesztő
  • 50 ml 2,8%-os tej
  • 1 csipet só

A töltelékhez

  • 275 g darált mák
  • 100 g kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 g őrölt fahéj
  • 50 g akácméz
  • 80 ml 2,8%-os tej
  • 1db citrom reszelt héja
  • 1 db narancs reszelt héja
  • őrölt szerecsendió
  • mazsola

A kenéshez

  • 2 db tojássárgája
  • 2 db tojásfehérje

Elkészítés

Egy nagyobb tálba mérjük ki a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot és a sót, majd morzsoljuk el az összetevőket. Vegyünk elő egy másik edényt, adagoljuk bele az élesztőt, a tejet és a tojások sárgáját, majd keverjük össze. A két tál tartalmát öntsük össze (a tejeset a lisztesbe) és gyúrjuk sima tésztává. Figyeljünk oda, hogy ne gyúrjuk túl a tésztát, ha eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást. Ezután osszuk a tésztát kb. 35 g-os adagokra, formázzuk őket gömbölyűre, takarjuk le fóliával és tegyük be 1 órára a hűtőbe pihenni. Ezalatt készítsük el a tölteléket. Egy tálba mérjük ki a mákot, a fahéjat, a vaníliás cukrot, a citrom és narancs reszelt héját, a szercsendiót és ízlés szerint a mazsolát. Keverjük össze a hozzávalókat és tegyük félre. Egy lábasban tejet forralunk a cukorral és a mézzel, majd ezzel leforrázzuk a mákos tölteléket és egy fakanállal teljesen elkeverjük. Várjuk meg, hogy kihűljön, takarjuk le fóliával és tegyük be a hűtőbe. Amint kihűltek a kis gömbölyded tészta formáink, vegyük elő és formáljuk őket oválisra. Figyeljünk arra, hogy a tészták vastagsága egyenletes legyen. Vegyük ki a hűtőből a tölteléket és halmozzunk 40-40 g-ot a tésztákra. Csavarjuk fel a tésztát a hosszabbik oldaltól indulva, hengergessük meg, míg a tészta mindenhol szépen összetapad, így lezárva a tölteléket. A feltekerést követően formázzuk a kifliket patkó alakúra és szurkáljuk meg őket. Helyezzük sütőlemezre és kenjük le tojássárgájával, ettől lesz szép fényes a külseje. Tegyük hűvös helyre, várjuk meg, amíg megszáradnak, majd kenjük le tojásfehérjével is. Ismét tegyük hűvös helyre és addig várjunk, amíg teljesen megszáradnak. Ha megszáradtak, előmelegített sütőben, 200 fokon aranybarnára sütjük. 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot, vagy oszd meg másokkal is!

Fotó: flickr.com

Oldalak

Video Kedvenceikről meséltek a kutyabarát sztárok
Lifestyle
2025 egy izgalmas, változásokkal teli év lesz, amelyben a Halak végre valóra válthatják álmaikat, miközben megtalálják a belső békéjüket is.
Sztárok
A gyermeki pimaszság sokszor igen váratlan helyzeteket tud okozni.
Lifestyle
Mi az a láthatatlan jelenség, amely néhányunk életét apró, hétköznapi helyzetekben is pokollá változtatja? Egy állapot, amely erős érzelmi reakciókat vált ki, és képes elszigetelni az embert a...
Lifestyle
A 2025-ös év a Vízöntő jegy szülötteinek érzelmileg és mentálisan is intenzív időszakot tartogat.
Lifestyle
A légitus-kísérők minden veszélyt ismernek, ami egy utazás során ránk várhat.
Sztárok
Berry üzenete világos: az értékünk sokkal több, mint a külső megjelenésünk, és minden nő életének minden szakaszában méltóságot és tiszteletet érdemel.