Pozsonyi kifli házilag - Klasszikus finomság

A pozsonyi kifli egy klasszikus édesség, amelynek elkészítését illik megtanulnia mindenkinek! Olvasd el a receptet, majd kápráztasd el az egész családot!

Hozzávalók (kb. 20 db-hoz)

A tésztáh​oz

  • 260 g búzaliszt
  • 80 g vaj
  • 2 tojás sárgája
  • 30 g porcukor
  • 50 g sertészsír
  • 4 g friss élesztő
  • 50 ml 2,8%-os tej
  • 1 csipet só

A töltelékhez

  • 275 g darált mák
  • 100 g kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 g őrölt fahéj
  • 50 g akácméz
  • 80 ml 2,8%-os tej
  • 1db citrom reszelt héja
  • 1 db narancs reszelt héja
  • őrölt szerecsendió
  • mazsola

A kenéshez

  • 2 db tojássárgája
  • 2 db tojásfehérje

Elkészítés

Egy nagyobb tálba mérjük ki a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot és a sót, majd morzsoljuk el az összetevőket. Vegyünk elő egy másik edényt, adagoljuk bele az élesztőt, a tejet és a tojások sárgáját, majd keverjük össze. A két tál tartalmát öntsük össze (a tejeset a lisztesbe) és gyúrjuk sima tésztává. Figyeljünk oda, hogy ne gyúrjuk túl a tésztát, ha eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást. Ezután osszuk a tésztát kb. 35 g-os adagokra, formázzuk őket gömbölyűre, takarjuk le fóliával és tegyük be 1 órára a hűtőbe pihenni. Ezalatt készítsük el a tölteléket. Egy tálba mérjük ki a mákot, a fahéjat, a vaníliás cukrot, a citrom és narancs reszelt héját, a szercsendiót és ízlés szerint a mazsolát. Keverjük össze a hozzávalókat és tegyük félre. Egy lábasban tejet forralunk a cukorral és a mézzel, majd ezzel leforrázzuk a mákos tölteléket és egy fakanállal teljesen elkeverjük. Várjuk meg, hogy kihűljön, takarjuk le fóliával és tegyük be a hűtőbe. Amint kihűltek a kis gömbölyded tészta formáink, vegyük elő és formáljuk őket oválisra. Figyeljünk arra, hogy a tészták vastagsága egyenletes legyen. Vegyük ki a hűtőből a tölteléket és halmozzunk 40-40 g-ot a tésztákra. Csavarjuk fel a tésztát a hosszabbik oldaltól indulva, hengergessük meg, míg a tészta mindenhol szépen összetapad, így lezárva a tölteléket. A feltekerést követően formázzuk a kifliket patkó alakúra és szurkáljuk meg őket. Helyezzük sütőlemezre és kenjük le tojássárgájával, ettől lesz szép fényes a külseje. Tegyük hűvös helyre, várjuk meg, amíg megszáradnak, majd kenjük le tojásfehérjével is. Ismét tegyük hűvös helyre és addig várjunk, amíg teljesen megszáradnak. Ha megszáradtak, előmelegített sütőben, 200 fokon aranybarnára sütjük. 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot, vagy oszd meg másokkal is!

Fotó: flickr.com

Oldalak

Video Nagy 2025-ös szerelmi horoszkóp
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
      Hirdetés
      Sztárok
      Meghan Markle úgy érezte, hogy muszáj megmutatni a főzési tudományát, de elég amatőr hibába futott bele.
      Fashion&Beauty
      A fiatalok egyre többen kenik fel ezt az arcukra, de a bőrgyógyászok próbálnak figyelmeztetni mindenkit, hogy több kárt csinálhatnak vele, mint hasznot.
      Lifestyle
      A szakemberrel a Femcafe.hu az I. Szorongók és Pánikbetegek Országos Találkozóján készített interjút, ahol a pszichológust arról kérdeztük, vajon a hipnózis misztikum vagy tudomány-e.
      Fashion&Beauty
      Visszatért a 2000-es évek divatja és most minden nő megőrül érte.
      Lifestyle
      A YouTube még mindig őrülten népszerű, de nem szabad mindent elhinni, amit a videókban látunk.
      Lifestyle
      Bizony nem mindegy, hogy milyen növényeket ültetsz egymás mellé a kertben, hiszen nem mindegyik fér meg a másik mellett jól, sőt mi több, még mérgezhetik is egymást, ezáltal pedig a termés sem lesz...