Pásztor pite - Az angolok kedvence

A pásztor pite igazán népszerű a szigetország lakói körében. Ezt valószínűleg annak köszönheti, hogy nagyon laktató, és bár rengeteg hozzávaló kell bele, az íze éppen ettől lesz egyedi és alkot egy nagy, tökéletes egészet.
Hozzávalók
- 1 ek. olaj
- 1 hagyma
- 1 répa
- 2 kisebb zeller
- fél kg darált hús (az angolok bárányból csinálják)
- 1 babérlevél
- 1 ek Worcestershire szósz
- 1 ek paradicsompüré
- só
- bors
- 4 nagyobb krumpli
- 40 g vaj
- 125 ml tej
Elkészítés
Az olajat forrósítsuk fel egy nagy serpenyőben. A hagymát, a répát és a zellert hámozzuk meg, majd kockázzuk fel kb. 1 centis darabokra. Ezeket a zöldségeket 5 percig pároljuk a forró olajban. Adjuk hozzá a húst is, és addig kevergessük főzés közben, amíg kissé meg nem pirul. Mehet bele a liszt is, amit még kb. 2 percig kevergetünk, mielőtt bele nem tesszük a paradicsompürét, a Worcestershire szószt és a babérlevelet. Sózzuk, borsozzuk és kb. 30 percig alacsony lángon főzzük. Amíg ez készül, főzzük meg a burgonyát sós vízben. Ha már elég puha, nyomkodjuk össze, adjuk hozzá a tejet, a vajat, némi sót és borsot. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Egy jénaiba öntsük bele a húsos keveréket, majd tegyük a tétéjre a krumplipürét is. Jól simítsuk el, és addig süssük, amíg a krumpli a tetején meg nem pirul. Melegen tálaljuk.
Kóstold meg az angolok másik kedvencét, a yorkshire pudingot!

























