Panettone - Az itáliai konyha egyik ínyencsége
Az olasz konyha legkedveltebb karácsonyi csemegéi közé tartozó ételt könnyen elkészíthetjük otthon is. Nekünk bejgli, nekik panettone. Íme, a recept!
Hozzávalók
- 600 g liszt
- 25 g élesztő (1 csomag)
- 220 g vaj
- 4 tojás
- 2 dl langyos tej
- 2 tojássárgája
- 200 g kristálycukor
- 80 g narancshéj
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 100 g mazsola
- 2 csipetnyi só
- 350 ml langyos víz
Elkészítés
Első lépésként a lisztet beleöntjük egy tálba, majd a középén kialakítunk egy mélyedést, ahová beleszórunk néhány alapanyagot: az élesztőt, a tej felét, egy ek. cukrot. Utána összekeverjük őket, addig amíg az élesztő folyékonnyá nem válik. 30 percig hagyjuk kelni a tésztát. A fél óra leteltével a megmaradt cukrot, tejet és a tojássárgáját is keverjük hozzá a masszához. A vajat és a fűszereket is hozzákeverhetjük, majd összegyúrjuk, és újra kelni hagyjuk körülbelül 1 órán keresztül. Mialatt a tészta kel, a gyümölcsöket daraboljuk fel és cukrozzuk meg. A tészta formát alaposan vajazzuk ki és szórjuk meg liszttel.
A tészta kikelése után nyújtsuk ki a deszkán és szórjuk rá a gyümölcsöket. Ha ezzel megvolnánk, akkor gyúrjuk össze a tésztát, és a sütőformába kihelyezve kelesszük még további 1 órán át. Előmelegített sütőben 200 fokon, körülbelül 50 percig sütjük.