Olasz finomság - Pezsgős-epres granita

A forró napokon mindenki valami hűsítő finomság után áhítozik. Az olaszok egyik kedvenc édessége, a granita, magyarul jégkása, tökéletes erre a szerepre. Az egyszerű elkészítés mellett nagy előnye, hogy olyan ízben készítjük el, amilyenben csak mi szeretnénk.

A legenda szerint a granita az eredeti fagylalt, amit még Neró császár készítetett hóból, jégből, mézből és gyümölcspüréből. Mostanra viszont a granita a jégkása szicíliai változatát jelöli; ami kicsit durvább az itthon ismert jégkásától, s az állaga inkább a sorbethez hasonlítható. A granita nem tartalmaz sem tojást, sem tejterméket, csupán víz cukor és gyümölcspüré ízletes kombinációja, ezért akár egy diétába is könnyen beilleszthető.

Alaprecept

Hozzávalók:

• 1 csésze víz
• ½ csésze cukor, amit helyettesíthetünk fruktózzal, mézzel vagy juharsziruppal is
• 3 csésze gyümölcslé, vagy gyümölcs püré

Elkészítés:
Először elkészítjük a cukorszirupot, amikor is a meleg vízben elkeverjük a cukrot, majd ha az kihűlt, elkeverjük a 3 csésze gyümölcslevet vagy pürét, tepsibe öntjük, s betesszük a fagyasztóba. Félóránként egy villával áttörjük egészen addig, míg kásaszerű jégkristályokat nem kapunk ( min. 3-szor).

Tálalás:
Olaszországban a granitát sosem önmagában fogyasztják, vagy legalább is nagyon ritkán, inkább valamilyen könnyebb péksütemény vagy forró ital mellé. Szicíliában, nyáron a granitát briós mellé tálalják reggelire, vagy esetleg a kávé kísérőjeként; amikor pedig már lemenőben van a nap, előszeretettel fogyasztják aprósüteményekkel tálalva, mint délutáni nassolni valóként. A vendéglátó helyeken általában üvegkelyhekben, poharakban, porcelán csészékben találják, de az sem ritka, ha valamilyen gyümölcsnek a héjában, mint például mangó, narancs, vagy papaya, hozzák ki a pincérek.

Pezsgős-epres granita

Hozzávalók:

• 2 csésze pezsgő
• 1 csésze pink grapefruitlé
• 1 csésze eper
• ½ csésze cukor

Elkészítése:
A cukrot és a vizet sziruppá főzzük, s húlni hagyjuk. Az epret pürézzük, elkeverjük a sziruppal, a grapefruitlével, s a pezsgővel is. Lapos tepsiben, fóliával letakarjuk, lefagyasszuk, s félóránkét villával áttörjük. (kb 3-4 –szer)

A recept bármilyen más hozzávalóval is elkészíthető! Kísérletezzetek nyugodtan!

Szerző: Remzső Anna

 

Oldalak

Video Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat
Sztárok
Ha te is nézted a Gyilkos elmék című sorozatot, bizonyára emlékszel Emily Prentiss különleges ügynökre. Az őt alakító színésznő, Paget Brewster ma már az ötvenes éveiben jár, és nem egészen úgy néz...
Sztárok
2025 tényleg a változások éve lesz a sussexiek házasságában? Nos, egyesek szerint van egy férfi Meghan múltjában, akin a hercegné még nem biztos, hogy teljesen túltette magát, erre utal az is, hogy...
Egészség
A hozzá hasonló zöldségeknek is van különleges tulajdonsága, de csak ez tartalmaz egy speciális összetevőt, ami alaposan csökkenti a rák kockázatát.
Sztárok
A 35 éves hollywoodi sztár mindig kitesz magáért, ha a vörös szőnyegre lép, ez pedig most sem volt másképp, így nem csoda, hogy minden tekintetet magára vonzott.
Lifestyle
Népszerű programban rejtőzött el az egyik vírus, és sajnos képtelenség eltávolítani, újra kell telepíteni a Windowst miatta.
Egészség
Talán még nem hallottál erről a "trükkről", pedig a szakértők szerint állítólag egy kis só a nyelv alá téve segíthet a jobb alvásban.