Olasz finomság - Pezsgős-epres granita
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/default_images/image_not_found.jpg?itok=cxG_mT8U)
A forró napokon mindenki valami hűsítő finomság után áhítozik. Az olaszok egyik kedvenc édessége, a granita, magyarul jégkása, tökéletes erre a szerepre. Az egyszerű elkészítés mellett nagy előnye, hogy olyan ízben készítjük el, amilyenben csak mi szeretnénk.
A legenda szerint a granita az eredeti fagylalt, amit még Neró császár készítetett hóból, jégből, mézből és gyümölcspüréből. Mostanra viszont a granita a jégkása szicíliai változatát jelöli; ami kicsit durvább az itthon ismert jégkásától, s az állaga inkább a sorbethez hasonlítható. A granita nem tartalmaz sem tojást, sem tejterméket, csupán víz cukor és gyümölcspüré ízletes kombinációja, ezért akár egy diétába is könnyen beilleszthető.
Alaprecept
Hozzávalók:
• 1 csésze víz
• ½ csésze cukor, amit helyettesíthetünk fruktózzal, mézzel vagy juharsziruppal is
• 3 csésze gyümölcslé, vagy gyümölcs püré
Elkészítés:
Először elkészítjük a cukorszirupot, amikor is a meleg vízben elkeverjük a cukrot, majd ha az kihűlt, elkeverjük a 3 csésze gyümölcslevet vagy pürét, tepsibe öntjük, s betesszük a fagyasztóba. Félóránként egy villával áttörjük egészen addig, míg kásaszerű jégkristályokat nem kapunk ( min. 3-szor).
Tálalás:
Olaszországban a granitát sosem önmagában fogyasztják, vagy legalább is nagyon ritkán, inkább valamilyen könnyebb péksütemény vagy forró ital mellé. Szicíliában, nyáron a granitát briós mellé tálalják reggelire, vagy esetleg a kávé kísérőjeként; amikor pedig már lemenőben van a nap, előszeretettel fogyasztják aprósüteményekkel tálalva, mint délutáni nassolni valóként. A vendéglátó helyeken általában üvegkelyhekben, poharakban, porcelán csészékben találják, de az sem ritka, ha valamilyen gyümölcsnek a héjában, mint például mangó, narancs, vagy papaya, hozzák ki a pincérek.
Pezsgős-epres granita
Hozzávalók:
• 2 csésze pezsgő
• 1 csésze pink grapefruitlé
• 1 csésze eper
• ½ csésze cukor
Elkészítése:
A cukrot és a vizet sziruppá főzzük, s húlni hagyjuk. Az epret pürézzük, elkeverjük a sziruppal, a grapefruitlével, s a pezsgővel is. Lapos tepsiben, fóliával letakarjuk, lefagyasszuk, s félóránkét villával áttörjük. (kb 3-4 –szer)
A recept bármilyen más hozzávalóval is elkészíthető! Kísérletezzetek nyugodtan!
Szerző: Remzső Anna