Nyári desszert egy grófnő tollából – Tarte tatin levendulakrémmel
Ugron Zsolna erdélyi születésű magyar író és irodalmár egy régi főnemesi család sarja. Pályáját televíziós riporterként kezdte Magyarországon, később pedig visszatért Erdélybe. Férjével Zabolán, egy utólag visszakapott kastélyban élte a vidéki arisztokraták – kívülről filmbeillőnek tűnő – életét.
Szenvedélye a főzés, melynek során szem előtt tartja a szezonalitást és a minőségi alapanyagok használatát. Bár azóta ismét visszaköltözött Magyarországra, az erdélyi kastélyban töltött évek gasztronómiailag is meghatározták munkásságát. Íme egy igazi nyári sütemény recept – egy valódi grófnő tollából.
Tarte tatin (fordított almatorta) levendulakrémmel
Hozzávalók:
A tésztához:
- 12,5 dkg hideg vaj
- 25 dkg liszt
- 1 tojás sárgája
- 0,5 dl víz
- 3 dkg cukor
- egy csipet só
Az almához:
- 75 dkg alma
- 12 dkg cukor
- 8 dkg vaj
Az öntethez:
- 1 dl tejszín
- 1 ek levendulalevél-, vagy virág
- 1-2 ek cukor
Az elkészítés leírásáért lapozz.