Nutellás fánk - Ne csak az ünnepekkor kényeztesd magad

Fánkot nem csak az ünnepekkor érdemes készíteni, bátran fogj hozzá, amikor csak a kedved tartja! Hogy hogyan? Szerzőnk, az Egy szakács naplója blog írója ezúttal egy isteni sütirecepttel lepett meg bennünket. Olvasd el és süsd meg Te is!
Hozzávalók:
- 500 gramm liszt
- 250 ml tej
- 100 gramm vaj
- 200 gramm cukor
- 5 dkg friss élesztő
- 2 tojás
- 1 teáskanál rumaroma
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 500 ml étolaj
Elkészítés:
1. A langyos, kézmeleg tejbe tördeljük bele a friss élesztőt, adjuk hozzá a sót, és egy kevés cukrot, majd hagyjuk működni az élesztőt 10 percen át.
2. A felolvasztott vajat, 100 gramm cukrot, a lisztet, a rumaromát és az élesztős tejet dagasszuk össze, lágy kelt tésztává. Ne ragadjon az ujjunkhoz, de legyen jóval lágyabb mint egy kenyértészta.
3. Tegyük át egy kilisztezett tiszta tálba a tésztát, és kelesszük nagyjából 1 órán át, míg kétszeresére nem dagad.
4. Nyújtsuk ki a tésztát 1 cm vastagra.
5. Szeljük fel téglalapokra a tésztát, majd egy kilisztezett deszkán kelesszük még 10 percig.
6. Forrósítsuk fel az olajat, majd süssük ki a fánkokat, oldalanként nagyjából 1-1 percig. Ütögessük meg a fánkokat egy kanállal, és ha levegősnek, üregesnek hat a hangjuk, már elkészültek.
7. Egy nyomózsákba töltsünk nutellát (vagy akármilyen lekvárt, olvasztott csokoládét), majd töltsük meg a fánkokat az oldalukon.
8. A maradék cukrot keverjük össze a fahéjjal, és forgassuk bele a fánkokat.
Olvasd el ezt is:
A tökéletes pörkölt titka - Így lesz szaftos és ellenállhatatlanul finom