Milotai mézes grillázstorta recept - Magyarország mennyei tortája 2013
A tavalyi év almás máktortája hatalmas sikernek örvendt. Azonban a 2013-as „Magyarország tortája”, a rendkívül finom milotai mézes grillázstortának sem kell aggódnia emiatt. Mi eláruljuk, hogyan készítheted el otthon a szeretteidnek ezt a tortakülönlegességet.
Hozzávalók
Grillázs felvert
- 3 db tojássárgája
- 3 db tojásfehérje
- 50 g cukor
- 50 g dió grillázs (45g cukor, 26g durva dió) -> 165 °C-ig kell melegíteni, majd 5 mm vastagra nyújtani, és kézzel apróra törni.
- 50 g liszt
- 70 g pörkölt darált dió
- 15 g olaj
- 5 g vaníliás cukor
- 1 db citrom héja
Ropogós pralinékrém
- 30 ml víz
- 30 g cukor
- 7,5 dkg darált dió
- 25 g fehércsoki
- 20 g karamellizált ostyatörmelék
Diós krém
- 50 g tej
- 60 g cukor
- 50 g tojássárgája
- 1 db citromhéj
- 5 g vaníliás cukor
- 20 g oldott zselatin (1 dl víz 15 g zselatin feloldva ebből mérjük ki)
- 300 g tejszínhab
- 120 g pörkölt és finomra őrölt dió
Mézes krém
- 50 g tej
- 80 g vegyes virágméz (minél sötétebb annál ízesebb)
- 50 g tojássárgája
- 15 g oldott zselatin
- 200 g tejszínhab
Karamell-bevonat
- 95 g cukor (karamellizálni-> 170 °C-ig melegítjük)
- 150 g tej
- 30 g vaj
- 6 g keményítő (keményítőt feloldjuk a hideg vízben)
- 12 g hideg víz
- 10 g oldott zselatin
Diós-roppanós lap
- 65 ml narancslé (frissen csavarva)
- 65 g vaj
- 150 g porcukor
- 75 g darált dió
- 30 g liszt