Mexikó a konyhánkban - egyszerűen
A mexikóiak méltán híresek hatalmas sombreroikról, tequilájukról és csípős ételeikről. Ha bírod a forróságot, imádni fogod a következő mexikói recepteket:
A mexikóiak méltán híresek hatalmas sombreroikról, tequilájukról és csípős ételeikről. Ha bírod a forróságot, imádni fogod a következő mexikói recepteket:
Kukoricaleves:
Hozzávalók:
50 dkg csemegekukorica (konzerv)
6 dl zöldség alaplé (zöldséges leveskockából is jó)
1 dl tejszín (vagy 3-4 evőkanál joghurt)
¼ citrom leve
½ teáskanál szárított gyömbérpor
2-4 teáskanál édes chili-szósz (vagy nagyon apróra vágott chili)
Elkészítés:
A kukoricát egy lábasba tesszük, és a forró alaplével felöntjük. Meggyújtjuk alatta a gázt és 12-15 percig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről. Ezután beleöntjük a tejszínt (vagy joghurtot), a gyömbérport, a citrom levét és a chilit. Jól elkeverjük, leturmixoljuk. Ha szükséges, utánsózzuk. És már tálalhatjuk is. Díszítésnek használunk borsot és újhagymát.
Sonkával és gombával töltött tortilla:
Hozzávalók:
3 tojás
8 dl tej
30 dkg kukoricaliszt
20 dkg pirított gomba
20 dkg kockára vágott sonka
besamel
fűszerek ízlés szerint: chili, bors
sajt
Elkészítés:
A tojást, a tejet és a kukoricalisztet pici sóval összekeverjük és palacsintasütőbe 3-4 milliméter vastag lapokat sütünk. Ez lesz a tortilla.
A töltelékhez a sonkát és a gombát besamell mártással összemelegítjük, fűszerezzük. A lepényeket félbehajtjuk és beletesszük a tölteléket, a tetejét vékonyan megkenjük mártással. Megszórjuk sajttal és sütőben aranybarnára sütjük.
Diós édesség:
Hozzávalók:
2 csésze dióbél
4 tojás
8 dg margarin
2 csésze cukor
4 evőkanál porcukor
1/2 evőkanál vaníliás cukor
1/2 csésze tej
Elkészítés:
A frissen darált dióbelet 2 csésze cukorral, valamint a 4 tojás sárgájával és a margarinnal összekeverjük. A keveréket 1/2 csésze tejjel közepes lángon melegítsük meg, és ha meleg, öntsük egy kivajazott tűzálló tálba/jénaiba. Szórjuk rá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd a tetejére kenjük a felvert tojáshabot. Süssük meg, de csak annyira, hogy ne legyen túl sötét színű. A tetejét feles dióbéllel díszítsük. A sütés alatt az édesség alja nem sül át. Meleg desszertként fogyasszuk.