A japán konyhaművészet titkai
Hazánkban is egyre több nagyvárosban jelennek meg a japán konyha különlegességei. Természetesen, mint minden kuriózumnak, ezeknek a gasztronómiai csodáknak is borsos az ára. Ezért most segítünk, hogy otthonodban könnyedén és olcsón összedobhass egy hamisíthatatlan japán vacsorát:
Sárgatökleves 4 személyre:
Hozzávalók:
35 dkg sütőtök
1 liter húsleves
5 dkg vaj
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál liszt
2 evőkanál rizsecet
fél csokor petrezselyemzöld
1 evőkanál cukor
Elkészítés:
A tököt előmelegített sütőbe megsütjük. Mikor megpuhult, a húsát kiszedjük és botmixerrel lepasszírozzuk. A vajon megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a levest, ráöntjük a szóját, majd beletesszük a tök-pürét, a cukrot és az ecetet. Ezután felforraljuk és megszórjuk petrezselyemmel. Már tálalhatjuk is!
Hallal töltött szusi 4 személyre:
Hozzávalók töltelék:
20 dkg rizs
1 liter víz
3 evőkanál cukor
3evőkanál fehérbor-ecet
só
Hozzávalók tekercs:
6 lap nori (szárított tengeri alga)
20 dkg tonhal
3 fej újhagyma
2 evőkanál Tahini (szezámpaszta)
3 sárgarépa
Elkészítés:
A rizst megfőzzük, leszűrjük, majd hozzáadjuk a cukrot, sót, borecetet, és az egészet összekeverjük. A sárgarépát megpároljuk, majd az újhagymával együtt vékony csíkokra vágjuk. A halat ujjnyi csíkokra vágjuk. A norit megmossuk, alufóliára tesszük, rászórjuk a rizst, megkenjük szezámpasztával, majd egyik felére halat és sárgarépát, másik felére halat és újhagymát tesszük. A tekercseket összegöngyöljük, és a hűtőben 3 órát állni hagyjuk. Ekkor a tekercseket kb. 2 cm-es darabokra szeljük fel, és már kínálhatjuk is. Ha igazán japánnak szeretnéd érezni magad, az evéshez használj evő-pálcikát.
Japán torta:
Hozzávalók:
8 db tojás
5 dkg porcukor
10 dkg liszt
4 evőkanál méz
1 kávéskanál sütőpor
2 evőkanál cukor
Elkészítés:
A tojásokat a mézel és a cukorral habosra felverjük, majd a lisztben elkevert sütőprt a masszához adjuk. Kivajazott és kilisztezett tepsibe egyenletesen beleöntjük és megsütjük. Kristálycukorral megszórva tálaljuk.
Itadakimasu!
/Jó étvágyat/