Mennyei holland almás pite - Ha a nagyiét már unod egy kicsit
Ezzel az isteni holland almás pitével ismét elcsábíthatod a kedvesedet, de a gyerkőcök is odáig lesznek érte. Elkészíteni sem túl bonyolult, a kezdő háziasszonyok se riadjanak vissza tőle. Mutatjuk a receptet!
Hozzávalók
Az alaphoz
- 1 csésze vaj
- 2 csésze liszt
- 1 tojás
- 1 evőkanál víz
- 1 teáskanál fehér ecet
A töltelékhez
- ½ csésze cukor
- ½ csésze barna cukor
- ¼ csésze liszt
- 1 teáskanál fahéj
- ½ teáskanál só
- ¼ teáskanál szerecsendió
- 6 db alma
- 1 evőkanál almaecet
- 1 evőkanál vaj
A felső réteghez
- ½ csésze liszt
- ½ csésze cukor
- ½ csésze barna cukor
- ½ csésze zabpehely
- ¾ teáskanál fahéj
- ¼ teáskanál szerecsendió
- 6 evőkanál hideg vaj felkockázva
Elkészítés
Az alaphoz keverjük el a vajat a liszttel, amíg egységes masszát nem kapunk, verjük fel a tojást, adjuk ezt is hozzá. Öntsük bele az ecetet és vizet, majd dolgozzuk jól össze. Tegyük zárható műanyag zacskóba és nyújtsuk körülbelül 2 centi vastagságúra. Ezután tegyük a hűtőbe 20 percre. Most tegyük a felső réteg száraz hozzávalóit egy nagy tálba és keverjük össze. Ehhez mehet a hideg vaj, amit szintén alaposan el kell dolgozni benne. Morzsoljuk borsó nagyságú darabokra, tegyük egy kis időre ezt is a hűtőbe. Fektessük a pitetésztát liszttel megszórt deszkára, majd helyezzük a piteformába. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vegyünk elő egy újabb nagy tálat, keverjük össze benne a cukrot, barna cukrot, lisztet és a fűszereket. Mossuk és pucoljuk meg az almákat, majd szeleteljük fel őket. Forgassuk meg az almaszeleteket a cukros keverékben, öntsük hozzá az ecetet is. Halmozzuk az almákat az alapra, kenjük meg a tetejüket egy kis vajjal, majd süssük 20 percig. Ha kész, vegyük ki a sütőből és egyengessük el rajta a felső réteghez készült morzsás keveréket. Vegyük vissza a sütő hőmérsékletét 180 fokra, majd süssük a pitét további 50 percig. Akkor van igazán kész, amikor a teteje aranybarnára sül. Jó étvágyat!
Ha tetszett a recept, nyomj egy lájkot vagy oszd meg másokkal is!