Mautner Zsófi elárulja kedvenc koreai receptjeit
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/images2017/cikkek/mautnerzsofi_lead_.jpg?itok=afO_-FgT)
Az utazásból nyert inspiráció visszaköszön a receptekben.
Koreai gasztrotúra
Mautner Zsófi életében az utazás és az ételek szeretete szorosan összefonódik: az idegen kultúrák, emberek, kulináris élmények rendre beépülnek a fogásaiba is. Nemrég részt vett egy koreai gasztrotúrán, az onnan nyert inspiráció pedig számtalan izgalmas receptben köszön vissza, melyek közül most háromról felfedi a leplet.
Koreai rántott csirke kimchivel
Elkészítési idő: 30 perc
A ropogós, bundás rántott csirkemellet csípős-édes máz vonja be, ami gochujang-gal, koreai paprikapasztával készül. Mellette a koreai nemzeti savanyúság, a kimchi, azaz kovászolt, chilis káposzta.
Hozzávalók (4-6 adag):
- 50 dkg csirkemell
- Só, bors
- 25 dkg liszt
- 1 evőkanál sütőpor
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 3 dl kaukázusi kefír
- Sütéshez kb. 4 dl napraforgó olaj
Csípős mázhoz:
- 160 ml ketchup
- 60 g méz, vagy rizsszirup, vagy nádcukor
- 30 g gochujang (koreai chilipaszta)
- 2 gerezd fokhagyma, lereszelve
Tálaláshoz:
- Újhagyma zöldje
- Pirított szezámmag
- Gochujang majonéz
- Kimchi
Elkészítés:
A csirkemellet konyhai papírtörlővel megtöröljük, majd vékony szeletekre vágjuk. Alaposan sózzuk, borsozzuk. Előkészítünk három tálat. Az egyikbe beleszórjuk a lisztet, hozzákeverjük a sütőport, a pirospaprikát, valamint a sót. A fűszeres liszt egyharmadát az első tálba szórjuk. A másodikba öntjük a kaukázusi kefirt. A harmadikban marad a liszt kétharmada. Egy nagy serpenyőben elkezdjük hevíteni az olajat, közben bundázunk: a megsózott csirkemelleket (az összeset egyszerre) az első tálba tesszük. Lazán összeforgatjuk a liszttel, hogy minden darabot vékonyan bevonjon. A belisztezett húsdarabokat beletesszük a kefirbe, lazán összeforgatjuk (az első tálban megmaradt fűszeres lisztet átszórjuk a harmadik tálban levő liszthez). A kefires tálból a csirkedarabokat egy villa vagy húsfogó segítségével áttesszük a harmadik tálba, és összeforgatjuk a nagyobb adag liszttel. Ragacsos, nyúlós, galuskaszerű massza fogja bevonni a húst, ilyennek kell lennie, ettől lesz extra ropogós. Egyesével a forró olajba tesszük a masszával bevont hússzeleteket, serpenyő méretétől függően, kb. 10-12 fér el egyszerre. A csípős mázhoz lábasban összeforraljuk az összes hozzávalót. Tálalás előtt, frissen a mázba forgatjuk a rántottcsirke-darabokat. Pirított szezámmaggal, újhagymazölddel szórjuk meg, és kimchit adhatunk mellé.