Marton Adrienn: „Az én titkos hozzávalóm a gőz”
Marton Adriennek, a Femcafe.hu EnniValó bloggerének íncsiklandó és finom ételei nemcsak gyorsan elkészíthetők, de nagyon egészségesek is. Mindez folyamatos kísérletezéseinek köszönhető, hiszen készített már brownie-t gluténmentesen és édesburgonya chipset is sütött már olaj és serpenyő nélkül. Újabban pedig gyors és ízletes ételeinek titkos hozzávalója a gőz. Természetesen a tálalásról sem feledkezik el, főképp, ha párjáról van szó, hiszen férje Edvin Marton lett mára a legnagyobb kritikusa.
Igazi megszállottja vagy a konyhai kiegészítőknek. Míg más ruhát, cipőt vagy sminktermékeket vásárol, addig te az edények, és konyhai eszközök világában nézelődsz.
„Azt mondják, a nőknek cipőkből sosem elég. Én valahogy így vagyok a konyhai eszközökkel. Legyen az egy új serpenyő, tál, turmix gép vagy akár egy grill lap vagy sütő. Könnyen elcsábulok, s örülök, hogy mára már mindenből hatalmas a választék.
Mennyire szeretsz kísérletezgetni a konyhában?
Azt hiszem a kísérletezés az, ami előre visz. Mindig arra törekszem, hogy a már jól ismert, közkedvelt, vagy akár magyaros recepteket is megpróbáljam újragondolva, egészségesebben elkészíteni. A konyhai eszközökben, gépekben való választék, illetve lehetőségek mindig megihletnek, és arra késztetnek, hogy folyamatosan újabb és újabb finomságokat találjak ki.
Készítettél már kókuszgolyót keksz nélkül, gluténmentesen, de rántott húst is, olaj nélkül, sütőben. Most pedig gőzzel sütöd a kedvenceidet. (x)
Nekem először az is újdonság volt, hogy sütővel már piríthatunk vagy akár grillezhetünk is. Gőzzel sütni, pedig először számomra kimondottan furcsán hangzott. Ugyanakkor sokat olvastam arról, hogy Michelin-csillagos séfek világszerte már régóta használják a gőzt gasztronómiai alkotásaik elkészítéséhez, így gondoltam, kipróbálom. Örülök, hogy mindez már nemcsak egy éttermi nagy konyhában lehetséges, hanem akár otthon is. Az Electrolux gőzsütőm lényege, hogy forró levegővel süt, emellett ha kell, gőzzel párol vagy éppen egyszerre süt és párol. Így akár egy teljesen hagyományos alapanyagból is egy egészen különleges étel születik. A gőz segítségével az ízek egészen új világába kóstolhatunk bele.
Van előnye vagy hátránya a gőzzel való sütésnek?
A gőznek számtalan előnye van. Eleve amikor egy kis gőzt adunk a forró levegőhöz a sütőnkben, az ételek sokkal jobban megőrzik természetes nedvességtartalmukat, nem száradnak ki, és gyorsabban el is készülnek. A forró levegő gyorsabban és egyenletesebben járja át az ételeket, ezért azok jóval hamarabb megsülnek. Hihetetlen, hogy a gőz és a forró levegő együtt csodálatosan zamatosra, szaftosra süti az ételeket belül, miközben kívül aranybarna kérget kapnak. A gőzsütés során az ízek intenzívebbek lesznek, az ételek megőrzik az ásványi anyagokat és a vitaminokat is, ráadásul kevesebb zsiradékra van szükség. Szintén előnye, hogy a fagyasztott ételeket felolvasztás nélkül lehet akár a sütőbe tenni, így még több időt megtakaríthatunk.
Mit készítettél gőzzel legutóbb?
Nemrég a párom egyik kedvencét készítettem el, mégpedig egy olyan fogást - szezámmagos lazacot -, amit korábban serpenyőben és sütőben sütöttem. Annyit kellett csak változtatnom az elkészítési módon, hogy a sütő víztartályába 300 ml vizet öntök, és Interval programon 85 °C-on sütöm 20 percig. Így a serpenyőben való elősütésre és a sütő előmelegítésére sincs szükség.
Korábban említetted, hogy a tálalás művészetét leginkább otthon gyakorlod.
Ez így van. A vizsgáim óta a férjem, Edvin a legnagyobb kritikusom. Ő kéri és igényli is, hogy neki úgy tálaljak, mint egy ételstylist. Minden egyes ételt kielemez, átvizsgál, de szerencsére eddig az összes nagyon tetszett neki. Művész lévén nagyon kifinomult a szépérzéke, így szívesen veszem a tanácsait, hiszen jó meglátásai vannak. Már megszokott dolog nálunk egy-egy vacsora előtt, - akár egy étteremben is, - hogy a felszolgált ételek dekorációjáról beszélgetünk percekig és csak utána kezdünk neki az elfogyasztásuknak.”- mesélte nevetve Adrienn, aki azt is elárulta, hogy férje nyomdokaiba lépve a gyermekei is mindig nagy érdeklődéssel várják, milyen tálalással lepi meg őket az anyukájuk.