Mákos nudli - Mindenki kedvence
A mákos nudlit szinte mindenki szereti, hiszen egy nagyon laktató étel. Akár desszertként, akár főételként fogyasztjuk.
Hozzávalók
- 1000 g főtt, áttört burgonya
- 70 g vaj
- 1 csipet só
- 200 g búzaliszt
- 25 g búzadara
- 1 db egész tojás
A szóráshoz:
- 250 g darált mák
- 25 g porcukor
Elkészítés
Miután megfőztük és áttörtük a krumplit tegyük rá a vajat és a sót. Ezután mehet rá a liszt és a búzadara is, végül pedig a tojás. Egyenletesen, alaposan dolgozzuk össze a tésztát. Nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra, csíkozzuk fel, és sodorjunk belőle 1 cm vastag hengereket. Ezeket daraboljuk fel, majd sodorjunk mindegyiken egyet. Tegyük a nyers nudlikat egy tálba, ahol rétegenként meghintjük liszttel, és megrázzuk őket. Lobogó, enyhén sós vízben addig főzzük, míg fel nem jönnek a víz felszínére. Ekkor egy lyukacsos kanállal emeljük ki őket a vízből, hideg vízzel mossuk át, majd lecsurgatva szedjük egy tálba a nudlikat, és rétegenként locsoljunk közéjük olvasztott vajat, és rázzuk meg.
A kész nudlikat cukrozott mákkal meghintve tálaljuk.