Máglyarakás - Hazai desszert
A máglyarakás egy igazán laktató, hazai desszert. Nincs olyan ember, aki ne ismerné ezt a finomságot, de kevesen készítik el otthon, pedig igazán nem nehéz.
Hozzávalók:
- 300 g kalács
- 200 g baracklekvár
- 500 ml tej
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 db narancs reszelt héja
- Vanília eszencia
- 5 db tojás
- 200 g kristálycukor
- 700 g alma
- 1 db citrom leve
- 1 db narancs leve
- 1 késhegynyi őrölt fahéj
Elkészítés:
Először egy kb. 23 x 33 cm-es tepsit kivajazunk, félretesszük. Fogjuk a kalácsot, apró szeletekre vágjuk, majd egy tálba tesszük a szeleteket. A tejes részhez a tejet egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a lereszelt citrom és narancs héját, valamint a vaníliaeszenciát, végül felforraljuk az egészet. Ha felforrt, ráöntjük a kalácsokra. Egy fakanállal óvatosan átforgatjuk a kalácsot a tejben, hogy ne törjön össze, majd hagyjuk állni, míg teljesen fel nem szívja a kalács a folyadékot.
Most a tojássárgát alaposan kihabosítjuk a cukorral, majd ezt is a kalácsokhoz forgatjuk. Egyenletesen eloszlatjuk a kivajazott tepsiben a kalácsos keveréket, és finoman lenyomkodjuk. Az almákat meghámozzuk, felszeleteljük, és lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk a citrom, a narancs levével, a cukorral, valamint a fahéjjal.A párolt almát a tepsibe, a kalácsra rétegezzük, elsimítjuk. Ha kihűlt, a baracklekvár felével lekenjük az egészet, majd 180 fokra, kb. 20 percre sütőbe tesszük. Végül a tojáshabot készítjük el. A tojásfehérjéket a cukorral és egy fél csipet sóval kemény habbá verjük. A kész habhoz egy fakanál segítségével, laza mozdulatokkal hozzákeverjük a maradék baracklekvárt úgy, hogy csíkos maradjon a hab. Most a habot eloszlatjuk az alma tetején, feltüskézzük, porcukorral meghintjük, és 170 fokon, kb. 10 perc alatt készre sütjük. Kockákra szeletelve tálaljuk.