Lengyel gőzgombóc áfonyás meglepetéssel a közepében - Imádni fogod!
A síparadicsomok kedvenc étele a gőzgombóc, ami bár bonyolult ételnek tűnik, egyáltalán nem az. A gyerekek imádják a gombóc belsejéből lávaként kiömlő gyümölcsös szószt, így ha egyszer elkészítjük, biztosan követelni fogják, hogy újra ez kerüljön az asztalra.
Hozzávalók
A tésztához (6-8 gombóchoz)
- 135 g liszt
- 125 ml tej
- 1 tojássárgája
- 8 g instant élesztő
- 1 ek olvasztott vaj
- 1 vanília kikapart belseje
A töltelékhez
- 200 g áfonya
- 100 g cukor
Öntethez
- 250 ml tejföl
- 2 ek a töltelékből
Elkészítés
Az élesztőt keverjük el 4 evőkanál langyos tejjel, a vanília kikapart belsejével és a cukorral. Fontos, hogy ne legyen túl meleg, mert az élesztő nem fog felhabosodni és nem kel meg a tésztánk. 10-15 perc alatt meleg helyen felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a lisztet, a maradék tejet és az olvasztott vajat. Ragacsos tésztává gyúrjuk, majd 1 óra alatt meleg helyen megkelesztjük. A töltelékhez a cukrot egy lábasba öntjük, majd hozzáadjuk az áfonyákat, amiket egy kissé összetörünk az edényben, hogy levet eresszen, de maradjanak nagyobb darabok is benne. Addig forraljuk, ameddig egy nagyon sűrű sziruppá válik. A megkelt tésztát 6-8 egyenlő darabra vágjuk, majd kis korongokat nyújtjuk belőle. A korongok közepébe teszünk egy kanálnyi tölteléket, majd gondosan összezárjuk a tészta alját, hogy ne tudjon kifolyni. Egy nagyobb lábasba vizet forralunk, majd erre egy szűrőt helyezünk, hogy a gombócokat meggőzöljük. A gombócainkat egymástól kissé távolabb helyezzük el, hogy ha növekednének se ragadjanak össze. 8 perc alatt készre gőzöljük. A tejföllel keverjük ki a kimaradt tölteléket és kanalazzuk a forró gombócok tetejére. Isteni finomság!
Ha tetszett a recept, nyomj egy lájkot vagy oszd meg másokkal is!