Pikáns, lecsós rizottó - Vega finomság, amit a húsimádók is szeretni fognak
Nem vagyok vegetáriánus, de néha jól esik húsmentes fogást készíteni ebédre. Szerencsére a következő rizottó már önmagában is igen laktató, és a paradicsom, valamint a paprika egészen különleges ízt ad neki. Próbáld ki!
Hozzávalók
- 1 hagyma apróra vágva
- 1 zellerszár apróra vágva
- 4 gerezd fokhagyma felaprítva
- 3 ek extra szűz olívaolaj
- 3 nagy piros kaliforniai paprika szeletelve
- 6 lukullusz paradicsom
- 180 g rizottórizs
- 150 ml száraz fehérbor
- 800 ml alaplé
- só és bors ízlés szerint
- ⅓ csésze metélőhagyma apróra vágva
- ⅓ csésze reszelt parmezán
- 2-3 ek vaj
Elkészítés
Egy kis olívaolajon pároljuk meg a hagymát, a fokhagymát és a zellert. Közben forraljunk vizet, öntsük rá a paradicsomokra, így könnyebben leválik azoknak a héja. Ha kicsit áztak, húzzuk le a héjukat, vágjuk negyedekre és kaparjuk ki a magjukat. Ezután tegyük bele a paprikával együtt az aprítógépbe és pépesítsük össze. Térjünk vissza a hagymához: ha megpárolódott, adjuk hozzá a rizst és 2-3 perc alatt pirítsuk meg. Öntsük erre a bort, majd ha nagy része elpárolgott, adjuk hozzá a paradicsomos szószt. Ezután folyamatosan adagoljuk hozzá az alaplevet, míg azt is magába szívja. Ne felejtsük el gyakran kevergetni, különben könnyen odaéghet. Ha a rizs megpuhult, szórjuk a tetejére a reszelt sajtot, az apróra vágott metélőhagymát és a vajat.